Quantcast
САЩ намаляват ракетните системи в Близкия Изток заради Русия и Китай | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ намаляват ракетните системи в Близкия Изток заради Русия и Китай

Американската помощ за Украйна няма да бъде прекратена обяви Белият дом
3 824
Противорекетна система "Пейтриът"

САЩ съкращават рязко броя на противоракетните си системи в Близкия Изток в рамките на реорганизацията на своето военно присъствие в региона, за да концентрират внимание и сили върху предизвикателствата от страна на Русия и Китай, съобщава WSJ, като се позовава на източници от американската администрация.

Съкращаването на военната техника, за което не е било обявено официално, е започнало след телефонен разговор между министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Пентагонът вече извежда 8 противоракетни системи "Пейттриът" от Ирак, Кувейт, Йордания и Саудитска Арабия. Освен това от саудитското кралство се изтегля и системата за трансатмосферно прехващане THAAD, като се съкращава и броят на американските изтребители там.

"Това което виждате е преразпределение на ресурсите в съответствие със стратегическите приоритети - заявява високопоставен чиновник от американската администрация. - Все още разполагаме с военни сили в Ирак и Сирия, те не си отиват. Все още имаме и бази в страните-партньори от Персийския залив - те не се закриват, все още има значително наше присъствие".

Според източника, причината за изтеглянето на техниката също така е свързана и с връщане към традиционното ниво на присъствие на САЩ в региона, след като предишната администрация съсредоточи в Близкия изток техника за натиск над Иран. Според настоящото американско управление това не е спряло Иран от дестабилизиращи действия. Освен това Саудитска Арабия е подобрила своите отбранителни възможности и самостоятелно е прихванала повечето ракетни атаки. А и американските противоракетни системи се нуждаят от обслужване и ремонт.

 

САЩ НЯМА ДА СПИРАТ ВОЕННАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

Белият дом нарече "глупости" появилите се вчера съобщения, че ще преустанови военната си помощ за Украйна.

"Идейта, че сме спрели помощта за Украйна в областта на сигурността е глупост. Само миналата седмица преди срещата САЩ - Русия (б.р. - на президентите Байдън и Путин) ние предоставихме 150-милионен пакет помощ в областта на сигурността, включително и оръжие", се казва в писмено изавление на говорителя на Белия дом Джен Псаки.

Според нея към момента на Украйна е предоствена помощ в пълния обем, одобрен от Конгреса.

Още

Северна Корея отказва да спре с изпитанията на ракети

28.09.2021

67
Талибаните могат да получат ядрени оръжия от Пакистан

27.09.2021

457
Украйна прие закон срещу олигарсите

23.09.2021

1704