Quantcast

Медия без
политическа реклама

Самозвани членове на ЦИК предизвикаха напрежение в Турция

Малко над 100 души гласуваха в Скопие до късния следобед, макар че български паспорти имат 100 хил. македонци

02 Окт. 2022Обновена
Пресцентър на МВнР
Първи гласуваха в Нова Зеландия

Особен инцидент се разигра в турския град Бурса, където са открити почти една четвърт от избирателните секции в югоизточната ни съседка. В едно от местата за гласуване са дошли хора, които са се представили за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК), разказа БНР. Те са представили фалшиви документи и е възникнало напрежение. Повече подробности за странната случка засега няма.

"Както на предишните избори, някои наблюдатели на партии умишлено или нарочно създават напрежение с неоснователни твърдения, че се нарушава изборният кодекс. Създават напрежение и така понякога спира вотът. Нарочно го правят, умишлено", коментира турският депутат от Бурса Юксел Йозкан пред националното радио.

С това обаче нарушенията в Турция не свършват.

В секция в азиатската част на Истанбул например се говори само на турски език. За това сигнализираха бургазлии, които са наблюдатели на вота. 

През целия ден в секциите е имало гласоподаватели, които са дали своя вот рано сутринта, но не са си тръгнали, а са останали, за да снимат членовете на комисиите и изборния процес, въпреки че нямат право.

Засега сведенията за избирателната активност в съседната страна остават противоречиви. Организациите на изселниците в Турция обявиха предварително, че очакват в изборите в България да се включат около 100 000 души – повече в сравнение с предишните предсрочни избори през ноември, когато гласуваха около 90 хиляди български турци. Това разказа кореспондентът на БНР от югоизточната ни съседка. Изборният ден в Турция започна с рекорден брой избирателни секции – 166. Най-много са в Бурса. В повечето ще се гласува с машини, като за целта от България бяха изпратени 220 устройства. Рекорден беше и броят на предварително подадените заявления – почти 26 хиляди.

В първите часове на изборния ден обаче избирателната активност беше ниска, според пратениците на bTV и БНР в Турция. От Нова ТВ обаче са отчели "засилен интерес". Съседите обясняват това с наличието на повече секции и очакват към края на деня да се появят повече хора.

Повод за напрежение на изборите в Турция остава въпросът с попълването на декларациите, с които гласоподавателите удостоверяват, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. ЦИК позволи те да бъдат предварително попълнени и подписани, докато в миналото се изискваше избирателите да правят това на място. Сега така ще се улесни допълнително гласуването. Декларациите се попълват на български език, което е затруднение за доста избиратели в Турция, и затова се появиха възражения, че те ще оставят на друг да ги попълва вместо тях.

Бисер Русимов от Организацията за закрила на българските граждани коментира: "В момента са им развързани ръцете  с това, че могат да се попълват декларациите отвънка. Иначе, отново вътре влизат хора, говори се на турски език. И това – председател и секретар да говорят вътре на турски език е абсурдно, не знаят и една думичка на български. Даже влязохме в спор с единия от председателите, в една от секциите. Един от членовете говори на турски и обяснява на един гласоподавател отново на турски. Ние ѝ казахме "Пред вас се случва това нещо, не го ли виждате, защо не взимате отношение?". И тя се направи, че изобщо не го е чула и видяла, а става на метри от нея", каза той за БНР. И допълни, че избиратели в Измир се карат с автобуси и организирано.

В ЦИК се появиха и сигнали, че членове на секционни комисии в югоизточната ни съседка си говорят на турски с избирателите, и дори се твърди, че председатели на комисии не владеят изобщо български. Изборните комисари решиха да се обърнат към българското външно министерство, което да провери на място сигналите.

 

КАЗУС

Пред пореден странен казус с машинното гласуване се изправи Централната избирателна комисия (ЦИК). Той възникна в секцията в Дубай. Когато избирател се опитал да гласува с една от машините, устройството е изписало, че е възникнала грешка и гласът не е отчетен. Въпреки това обаче, машината отпечатва контролна разписка и след това се изключила.

От секционната комисия са влезли в контакт с техника, който е отговарял за поддръжката на устройствата, и машината е била поправена, и отново влязла в експлоатация. Междувременно обаче същият избирател е гласувал успешно с другата машина в секцията. От комисията се обърнали към ЦИК с молба за указания какво да правят в случая.

Казусът предизвика суматоха сред комисарите. "Ама, тия хора ...", започна негодуващо председателят на ЦИК Камелия Нейкова, но коментарът й заглъхна, защото микрофоните бяха изключени. След скрито обсъждане, комисарите решиха да отложат разрешаването на случая.
 

СЛАБ ИНТЕРЕС

Спокойно протича изборният ден и в други страни, в които наши сънародници ще гласуват. Изборният ден започна първо в Австралия и Нова Зеландия, където приключи около обяд българско време.

Активността не изглежда да е особено висока. Често постъпват информации, че избирателите вече не изпитват особено силно желание да гласуват - явление, което се обяснява с умората от честите избори или с липсата на предпочитана политическа сила.

Особено фрапиращо звучаха новините от съседна Северна Македония. До късния следобед в Скопие бяха гласували малко над 100 човека, твърди bTV. И това при положение, че около 100 хиляди жители на страната разполагат с български паспорти, а съответно и с право на глас, както и при факта, че бяха открити 7 избирателни секции - повече от всеки друг вот.

Като проблем се открои отсъствието на членове на секционни комисии, които са закъснели или въобще не са се явили на работа. Такива информации постъпиха от няколко страни - Великобритания, Турция. По-късно от ЦИК увериха, че проблемът е преодолян и всичките 755 секции в чужбина са преминали към нормален режим на работа. От решение на комисията стана ясно, че в изборния ден са били подменени близо 300 членове на комисии - 147 души са били освободени и други 145 са назначени.

В Гърция бяха открити секции на места, на които да гласуват български туристи - Крит, Миконос, Лимнос, Родос.

В Русия, въпреки войната, секции бяха открити в посолството в Москва, както и в консулствата в Санкт Петербург и Екатеринбург. Службата в Екатеринбург беше закрита преди няколко месеца, но българите в града успяха да съберат достатъчно заявления, за да се отвори секция.

По брой на секциите Турция се конкурира от Великобритания, където бяха открити 126 такива. Българката Милена Везенкова, която участва в секционна комисия в Баркинг, прогнозира пред БНР - и се оказа права - че на тези избори ще се наблюдава по-нисък интерес от страна на избирателите във Великобритания, които са уморени от многото избори в последно време. От посолството в Лондон още сутринта предупредиха желаещите да гласуват, че трябва да се съобразяват с проведената вчера жп стачка, която вероятно ще има отражение и в неделния ден, както и с Лондонския маратон.

Пред посолството ни в Париж не е имало напрежение, нито наплив от желаещи да гласуват. Около 900 души са отишли до урните в ранните следобедни часове, пише БНР.

Гласуването е с машини и в трите парижки секции, както и в тези в Лион и Ница, където на последните избори са подадени над 300 гласа и поне за Ница има изглед отново да има добро участие във вота. В останалите 11 секции вотът е с хартиени бюлетини, а активността не е висока.

Още по темата