Медия без
политическа реклама

Садристи превзеха сградата на правителството в Ирак

Привърженици на шиитския водач Муктада Садр се разгневиха, че той се оттегля от политиката

29 Авг. 2022
Разбунтували се садристи нахлуват в правителствената сграда
ЕПА/БГНЕС
Разбунтували се садристи нахлуват в правителствената сграда

Последователи на влиятелния иракски шиитски духовник Муктада Садр щурмуваха сградата, в която се помещава централата на иракското правителство, малко след като Садр обяви, че се оттегля от политиката. Военните съобщиха, че в столицата Багдад се въвежда комендантски час, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Днешният развой на събитията задълбочи още повече политическата криза в Ирак, след като преди месец привържениците на Садр щурмуваха и сградата на парламента. Оттогава заседанията на законодателния орган са преустановени.

В съобщение в профила си в Туитър Садр обяви, че напуска политиката и закрива всички представителства и структури на движението си, с изключение на религиозните и културните.

"Обявявам окончателното си оттегляне от политиката", написа популисткият шиитски духовник. "Ако умра или бъда убит, ви моля  да се молите за мен", допълни той.

Според очевидци малко след обявяването на новината протестиращи привърженици на Садр са се отправили към Зелената зона в Багдад и са започнали да премахват бетонните заграждения около нея, за да могат още повече хора да влязат на територията ѝ, въпреки засиленото присъствие на силите за сигурност. Някои са носели плакати с лика на Садр, а други скандирали: "Народът иска да свали режима".

На видеозапис, споделен в социалните мрежи, се вижда как протестиращите поддръжници на Садр влизат в правителствения дворец и скандират "мирно и спокойно". Демонстрант каза пред ДПА, че протестиращи са се разхождали из залите и кабинетите в сградата, а други влезли да плуват в басейна пред двореца.

Иракската армия обяви комендантски час в Багдад, който влезе в сила в 15:30 ч. Но това не спря привържениците на Садр.

Министър-председателят Мустафа Казими призова протестиращите да напуснат Зелената зона, след като присъствието им го накара да отмени всички заседания на правителството до второ нареждане. Той призова Садр да помогне за оттеглянето на симпатизантите му от сградите на правителствените учреждения. По данни на телевизия "Ал Джазира" Казими е привел силите за сигурност в Багдад в състояние на повишена бойна готовност.

Садр обяви, че се оттегля от политиката и през 2014 г., но въпреки това той остава влиятелен на политическата сцена.

Той никога не е заемал политически постове, но на изборите миналата година садристкият блок около неговата личност спечели най-много места в парламента. Те обаче не стигнаха за управленско мнозинство. След като повече от десет месеца след изборите политическите сили не успяха нито да излъчат ново правителство, нито да изберат нов президент, Садр каза на депутатите си да напуснат парламента и призова за предсрочни избори. Той разполага с много последователи и може да мобилизира стотици хиляди хора в цялата страна, което може да доведе до кървави сблъсъци, ако и противниците му мобилизират привържениците си.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?