Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия направи неуспешен опит с балистична ракета

Тестът е станал по време на посещението на Байдън в Киев и САЩ са били уведомени предварително

22 Февр. 2023
Засега има само един успешен опит на балистичната ракета "Сармат"

По време на посещението на американския президент Джо Байдън в Киев Русия е извършила неуспешно тестово изстрелване на междуконтиненталната ракета "Сармат", съобщи CNN, позовавайки се на свои източници.

Събеседниците на CNN казаха, че Русия е уведомила САЩ предварително за теста и затова Вашингтон не го разглеждат като ход за ескалация на напрежението.

„Тестът на ракетата „Сармат“ изглежда се е провалил. Русия вече е правила успешен опит с ракетата. Ако и този беше успял, руският президент Владимир Путин би подчертал това в годишното си обръщение“, пише CNN.

Путин заяви вчера, че ракетите "Сармат" ще бъдат поставени в постоянно бойно дежурство "в най-скоро време". Той призна, че има проблеми с ракетата, но бе категоричен, че "това не променя нашите планове, всичко ще бъде реализирано". Путин обяви, че Русия преустановява участието си в Договора за стратегическите настъпателни оръжия със САЩ.

Междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" е един от големите проекти във военното отношение.

Русия рекламира "Сармат" като най-мощната в света ядрена ракета без аналог, която може да преодолее всяка една противоракетна система в света. Комплексът "Сармат" е способен да носи 10 ядрени бойни глави или повече. Всяка с тегло до 10 тона, до всяка точка на света. Може да поразява цели в САЩ или Европа - обсегът ѝ е 18 хил. км. Тежи около 200 тона. "Сармат" лети със скорост 5 хил. км/ч. Диаметърът ѝ е 3 метра, а дължината - 30-35 метра. Плановете са Русия да произведе 50 такива комплекса.

От самото начало обаче плановете се сриват. Производството на ракетата започна през 2011 г. Първото изпитание бе планирано за 2016 г., но се проведе едва през 2018 г. След това опитите се подновиха през 2020 г. "Тези забавяния се свързани с множество проблеми от технически и технологичен характер. Те не могат да бъдат решени, особено в условията на санкции, тъй като в ракетата има огромно количество микроелектроника западно производство", обяснява военният анализатор Александър Коваленко.

Все пак на 20 април 2022 г. бе осъществен първият и засега единствен успешен опит на ракетата от космодрума в Плесецк. А на 16 август 2022 г. бе подписан договор за изготвянето и доставката на "Сармат" за руските войски.

 

Гордост

Неуспешните опити не пречат на руснаците да заплашват враговете с унищожение. Понякога се стига до комични инициативи. Така участници в автопробега "Към Вашингтон" понесоха макет на ракетите "Сармат" от Казан към Москва. Инициаторите предават привет на Байдън, искат да "освободят родината" и отиват в Москва, "за да формират общественото мнение", пише "Сердитая Чувашия".

 

 

 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?