Quantcast

Медия без
политическа реклама

В Русия арестуват за протест, но отпорът не спира

Срамуваме се, заяви гл.редактор на Новая газета, чийто утрешен брой ще излезе на руски и украински

24 Февр. 2022Обновена
27 души са арестувани за участие в антивоенни протести, 13 от тях са в Москва

Руски журналисти публикуваха отворено писмо, в което осъждат "специалната военна операция" в Украйна, обявена сутринта на 24 февруари от президента Путин, съобщи "Новая газета".  Тяхната акция е повече от смела, защото Роскомнадзор предупреди медиите да публикуват само официална информация, иначе ги грози глоба до 5 милиона рубли (55 000 евро)

Полицията в Русия е задържала най-малко 389 души по време на антивоенни демонстрации днес в 39 града на страната. Това съобщи организацията ОВД-Инфо, която следи за арестите на хора в Русия по политически причини, предаде Ройтерс.

Тази вечер имаше спонтанна демонстрация в Санкт Петербург. 

 

 

"Ние, кореспондентите на руските средства за масова информация и експерти, които пишат за външната политика на Русия, осъждаме военната операция, започната от Руската федерация в Украйна. Войната никога не е била и няма да бъде решение на конфликтите и не може да бъде оправдана", пишат журналистите. 

Досега писмото е подписано от над 160 журналисти от "Комерсант", "Дождь", "Новая газета", РБК, "Ехото на Москва", The Bell, RTVI, "Сноб", "7Х7", "Известия", "Медиазона" и др. 

Против военните действия на Русия се застанаха и руски учени и научни журналисти. 

Коментар на главния редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов, един от носителите на Нобел за мир за 2021.

Из откритото писмо на научните работници: 

"Тази фатална стъпка води до огромни човешки жертви и подрива основите на системата на международната сигурност. Отговорността за разпалването на нова война в Европа е изцяло на Русия. За тази война няма никакви разумни оправдания. Опитите да се използва ситуацията в Донбас за разгръщане на военна операция не будят грам доверие. Напълно очевидно е, че Украйна не е заплаха за сигурността на нашата страна. Войната срещу Украйна е несправедлива и откровено безсмислена...Започвайки война, Русия се обрича на международна изолация, ще стане страна аутсайдер. Това означава, че ние учените вече няма да можем да се занимаваме с нашата дейност - провеждането на изследвания с колегите от другите страни става невъзможно. Международната изолация на Русия означава културна и технологична деградация на нашата страна при пълна липса на позитивни перспективи. Войната с Украйна е крачка в нищото".

Под аналогично писмо по-рано са се подписали над 100 депутати в местните парламенти на Москва, Санкт-Петербург, Великий Новгород, Самара, Рязан..."Ние - избраните за депутати, безрезервно осъждаме нападението на руската армия над Украйна", пишат депутатите. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?