Медия без
политическа реклама

РС Македония е готова да промени конституцията си заради българите

29 Яну. 2022

Ние, заради нашата концепция за Конституцията, създадена през 2001 г. с Охридското рамково споразумение, нямаме проблем да включим в нашата Конституция и други общности, които не са били включени досега, като хърватската общност, черногорската и българската общност - това заяви македонският вицепремиер и министър на правосъдието Боян Маричич. 
Включването на българското малцинство в Конституцията е въпрос на срок, Скопие има ясна политическа воля да направи това, обясни Маричич на журналистически въпрос днес в Скопие.

"Нашата позиция е, че това трябва да стане преди да се присъединим към ЕС", каза той.

Медиите в Скопие съобщиха, че управляващите в РС Македония са направили още една крачка в тази посока - започнал е диалог между управляващите и опозицията за предстоящи промени в Конституцията. В Скопие са убедени, че основния закон така или иначе ще се нуждае от промени във връзка с членството в ЕС и една от темите за промяна е искането за вписването на българското малцинство. Отделно лидерът на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска броят на депутатите в македонския парламент да бъде намален с промяна на конституцията от 120 на 90 души. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата