Quantcast
Рамзан Кадиров намекна, че смята да се оттегли | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Рамзан Кадиров намекна, че смята да се оттегли

4 099
 Aрхив EPA/БГНЕС
Мандатът на Кадиров изтича през 2026 г.

Рамзан Кадиров, президентът на Чечения, заяви, че се е "заседял" на поста си глава на Чечения и е заслужил "безсрочен и дълъг отпуск". Не става ясно дали има предвид оставка, отбелязва "Медуза". Слухове за оставката му се появяват не за първи път. 

Днес след обед Кадиров публикува видео в канала си в Телеграм. Там отбелязва, че ръководи Чечения вече 15 години и че е единствен, управлявал тъй дълго сред действащите държавни глави в Руската федерация. 

"Ние кавказците, чеченците имаме пословица - колкото и гостът да е уважаван и дългоочакван, ако си тръгне навреме, става още по-приятен", казва Кадиров. "Затова мисля, че моето време дойде...докато не са ме изгонили, започнахме да мислим за това и ще се постараем да си тръгнем навреме", казва Кадиров. 

Думите, че се е заседял и е заслужил отпуска, ги няма във видеото, а са само текст към него. 

През 2017 г. в тв интервю Кадиров каза, че мечтае да си тръгне. Но после остана на поста си. 

През 2020 г. нарече френския президент Макрон терорист, защото подкрепя карикатурите на Мохамед. Тогава Дмитрий Песков му напомни публично, че ръководителите на субектите на Руската федерация не се занимават с външна политика, а Кадиров отвърна, че е готов заради позицията си "да напусне, да пострада или да се прости с живота си". Но и този път остана на поста си, а миналия септември спечели президентските избори в Чечения. Мандатът му изтича през 2026 година.

 

Още

Областният на Хасково подаде оставка заради разследване за корупция

29.11.2022

2013
Пореден прочут режисьор хвърли оставка и напусна Москва

16.11.2022

907
Британски министър подаде оставка след обвинения в тормоз на подчинени

09.11.2022

430