Медия без
политическа реклама

Радев пристигна в Южна Африка

11 Май 2023
Снимка: Администрация на президента

Президентът Румен Радев пристигна в Република Южна Африка (РЮА) за официалното си посещение в страната, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Държавният глава бе посрещнат на летището в Йоханесбург от почетен караул. Радев ще проведе среща с президента на РЮА Сирил Рамапоса в неговата официална резиденция в Претория.

По време на посещението на българския държавен глава в Претория ще се състои бизнес форум с участието на представители на 31 български компании и браншови организации и техни колеги от РЮА. В Парка на свободата в южноафриканската столица президентът Радев ще отдаде почит към загиналите в борбата за свобода в РЮА и ще поднесе венец. По-късно държавният глава ще открие изложба в Музея на свободата „Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация“.

На 13 май в Мидранд по покана на Сдружението на българите в РЮА, президентът Румен Радев ще присъства на освещаването на първия български православен храм в РЮА "Св. Иван Рилски“. Храмът ще бъде осветен от Старозагорския митрополит Киприан. По-късно държавният глава ще посети българското неделно училище и ще се срещне с наши сънародници в РЮА.

Радев ще се върне от РЮА в неделя за да връчи в понеделник, 15 май, първият проучвателен мандат за съставяне на правителство.

----

Българският държавен глава пристигна в Претория в средата на скандал - САЩ обвиниха Южна Африка, че е доставяла оръжие на Русия по време на тайна военноморска операция. Американският посланик в страната Рьобен Бриджъти заяви пред местни медии, че САЩ смятат, че оръжия и боеприпаси са били натоварени на Lady R - руски кораб, подложен на санкции, който акостира във военноморската корабостроителница "Саймънс таун" край Кейптаун през декември. Президентът Сирил Рамафоза нито потвърди, нито отрече за пратката при въпрос в парламента от лидера на опозицията, а само каза, че администрацията проверява въпроса.

Ключови думи:

Южна Африка, РЮА