Медия без
политическа реклама

Южна Африка арестува за корупция председателката на парламента

Носививе Маписа-Нкакула сама подаде оставка поради подозрение в стари афери като военна министърка

04 Апр. 2024
Уличаването в корупция на прадседателката на парламента може да сложи край на управлението на Африканския национален конгрес
Уърълд еко нюз
Уличаването в корупция на прадседателката на парламента може да сложи край на управлението на Африканския национален конгрес

Подалата оставка председателка на парламента на Република Южна Африка (РЮА) Носививе Маписа-Нкакула бе арестувана рано тази сутрин, след като се предаде сама на полицията по разследване за корупция от времето, когато е била министърка на отбраната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Носививе Маписа-Нкакула, която беше председателка на парламента от 2021 г. и е членка на влиятелния Национален изпълнителен комитет на партия Африканския национален конгрес (АНК), управляваща от края на апартейда, обяви оставката си вчера. "С оглед на сериозността на широко разгласените обвинения срещу мен, не мога да продължа да заемам тази длъжност", обясни тя в писмото, с което подаде оставка. Маписа-Нкакула заяви, че се оттегля, за да запази авторитета на институцията и да се съсредоточи върху разследването срещу нея.

Шестдесет и седемгодишната Маписа-Нкакула е обвинена, че е получила големи суми от изпълнител на отбранителни поръчки, когато е била министърка на отбраната (2014-2021 г.). Според местни медии тя е обвинена в получаването на подкупи в размер на 2,3 милиона ранда (113 000 евро).

Опозицията призоваваше за нейната оставка или уволнение, откакто избухна скандалът през март, два месеца преди изборите, които се очаква да бъдат оспорвани за АНК.

На 29 май южноафриканците трябва да отидат до урните, за да гласуват за нов парламент, който ще избере следващия президент. Според социологическите проучвания има опасност АНК за първи път да загуби абсолютното си мнозинство в законодателния орган.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Южна Африка