Медия без
политическа реклама

БРИКС се разширява с шест държави

Догодина организацията на "глобалния Юг" се събира в Русия

24 Авг. 2023
В петорката на лидерите на БРИКС  липсваше руският президент Владимир Путин, издирван за военни престъпления, който бе заместен от външния министър Сергей Лавров (крайният вдясно)
ЕПА/БГНЕС
В петорката на лидерите на БРИКС липсваше руският президент Владимир Путин, издирван за военни престъпления, който бе заместен от външния министър Сергей Лавров (крайният вдясно)

Петчленната организация БРИКС се разширява с още шест държави. На срещата в Йоханесбург бе решено от 1 януари 2024 г. да бъдат приети Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Основателки на БРИКС, чиито инициали фомират името на организацията, са Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Приемането на нови членове няма да промени названието, защото вече е получило известност в този вид. И целта остава същата - блокът да защитава "глобалния Юг" като противотежест на Запада.

Дебатът за разширяването бе на първо място в дневния ред на тридневната среща на върха. Макар че всички членове на БРИКС публично изразиха подкрепа за разрастването на блока, сред лидерите имаше разногласия по въпроса колко и колко бързо. В БРИКС живее около 40 % от световното население и там се създава една четвърт от световния брутен вътрешен продукт, но ролята му на глобален политически и икономически играч все още не е доказана.

Повече от 40 държави са изразили интерес за присъединяване към БРИКС, твърдят южноафрикански официални лица, а 22 са подали молба за приемане.

Те представляват разнороден набор от потенциални кандидати, мотивирани главно от желанието да изравнят глобалните условия за игра, които много от тях смятат за неравностойни, и са привлечени от обещанието на БРИКС да възстанови баланса в световния ред.

Догодина 16-ата среща на БРИКС ще бъде през октомври в Казан, Русия, и тогава руският държавен глава Владимир Путин ще може да участва без страх, че ще бъде арестуван по международната заповед за арест заради военни престъпления.

На срещата в РЮА страните от БРИКС потвърдиха върховната роля на ООН, пожелаха страни като Индия, Бразилия и РЮА да станат постоянни членове на Съвета за сигурност. БРИКС не прие решение за създаване на обща валута, но насърчи плащането в националните валути на участниците. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БРИКС, РЮА