Медия без
политическа реклама

Путин сложи точка на метежа

Руският президент се включи отново извънредно по централната телевизия

26 Юни 2023Обновена
Извънредно обръщение на Путин към народа
Извънредно обръщение на Путин към народа

Руският президент Владимир Путин направи извънредно тв обръщение в 22.10 ч. местно време, в което повтори всички обвинения срещу Пригожин и ЧВК "Вагнер" за опита за метеж, но сега нарече бунт. Това е второто му извънредно обръщение след вечерното в събота - деня на метежа. 45 минути преди това Дмитрий Песков анонсира изявлението "като много важно, ще бъдат съобщени съдбоносни неща за Русия".

Путин благодари на руснаците "за издръжливостта, солидарността и патриотизма и отбеляза, че всяко изнудване и смут са обречени на провал".  "Въоръженият бунт така или иначе щеше да бъде потушен", заяви той. 

"Организаторите на бунта, като предадоха своята страна, своя народ, предадоха и онези, които бяха въвлечени в престъплението", заяви Путин с гневен тон. Като организатори той посочи Запада и "неонацистите от Киев". "Именно такъв изход – братоубийство – искаха враговете на Русия: и неонацистите в Киев, и техните западни покровители, и всякакви национални предатели. Те искаха руските войници да се избиват помежду си, да убиват военни и цивилни, така че накрая Русия да загуби и обществото ни да се раздели, да се задуши в кървава гражданска борба.", каза руският президент. 

Путин благодари на командирите на "Вагнер", които спряха на последния рубеж преди Москва. "Сега те имат възможност да сключат договор с руското министерство на отбраната, други силови структури или да отидат в Беларус. Това е техният избор – изборът на воини, осъзнали грешката си.", каза Путин и заяви, че спазва обещанието си, дадено чрез Лукашенко в събота. Беларуският президент преговаряше с Пригожин по време на бунта. Днес Пригожин заяви, че Лукашенко е поел ангажимент ЧВК "Вагнер" да бъде запазена, но доколкото става ясно от изявлението на Путин, това няма да се случи. Т.нар. "музиканти" или трябва да се влеят в редовната руска армия, или да се приберат у дома си, или да заминат за Беларус. 

В изявлението си Путин за първи път спомена и загиналите руски пилоти, които бяха пратени да обстрелват колоните на "Вагнер". Обяви ги за национални герои, като не уточни броя на загиналите. Смята се, че са 13. Имаше съобщение, че и беларуският президент ще направи извънредно обръщение, но то бе отменено за утре. 

Въпреки че Песков обяви извънредната реч на президента за съдбоносна, Путин не каза нищо за съдбата на Пригожин, нито за организационните изводи след бунта. Т.е. какво ще стане с министър Шойгу и шефа на Генщаба Герасимов. 

Въпреки изявленията на Песков в събота, че делото за метежа ще бъде прекратено, днес Путин нарече инцидента бунт, а действията на метежниците - предателство.  Бяха изказани думи на благодарност към вагнеровците "за тяхната патриотична позиция по време на специалната военна операция". 

Проправителствените "Телеграм" канали съобщиха за предстоящи кадрови промени, включително за евентуално назначаване на Алексей Дюмин - бивш бодигард на Путин, сега губернатор, на ръководна позиция, но това също не се случи.

В "Телеграм" канала на "Вагнер" веднага се появи коментар: Путин говори 3 минути. Защо? Остава усещането, че Путин е сигурен, че цялата страна, както и той, не четат Телеграм- канали, нищо не виждат с очите си, а живеят само с извънредните обръщения на Путин. " В други канали просто попитаха: "Какво му беше съдбоносното? Може би гвардията ще арестува сега всеки, който не е схванал за какво става дума..."

Един от каналите заключи: "Русия е страната, в която за участие във въоръжен метеж ти предлагат договор с Министерство на отбраната или трудоустрояване зад граница."

След извънредното обръщение Песков съобщи, че Путин заседава с ръководителите на силовите ведомства. Участват главният прокурор Краснов, вътрешният министър Колоколцев, министърът на отбраната Шойгу, директорът на ФСБ Бортников, ръководителят на Росгвардията Золотов, директорът на НСО Кочньов, директорът на следствието Бастрикин и шефът на кремълската администрация Вайно. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата