Quantcast

Медия без
политическа реклама

Протести подпалиха Дъблин след нападение с нож срещу жена и деца

Антиимигрантски тълпи изгориха полицейски бусове, автобус и нападнаха служители на реда

23 Ноем. 2023
Туитър

В Дъблин избухнаха бурни протести, след като при нападение с нож пред училище бяха ранени три деца.

Тълпа, скандираща антиимигрантски лозунги, подпали полицейска кола, автобус и нападна няколко полицаи в четвъртък вечерта, часове след като мъж наръга с нож жена и три малки деца, като остави едното от тях в критично състояние, предава БГНЕС.

Полицията задържа мъж на около 50 години, на когото също е оказана медицинска помощ, и заяви, че не издирва други заподозрени.
Властите не посочват националността на мъжа, но антиимигрантски групи заявиха, че той е чужденец и се събраха близо до мястото на нападението на площад "Парнел" в северната част на ирландската столица. Според предварителна информация той е алжирец, но е с ирландско гражданство и живее в Ирландия от 20 години.


Част от тълпата е влязла в сблъсък с полицията, като се съобщава, че са ранени няколко служители. Властите преустановиха автобусните и трамвайните превози в някои части на Дъблин и призоваха за спокойствие.


Инцидентът с намушкване с нож е станал около 13,30 ч. местно време пред Gaelscoil Choláiste Mhuire, училище на площад Parnell East, оживена част на Дъблин.
Полицията съобщи, че петгодишно момиченце, жена на около 30 години и мъж на около 50 години са получили сериозни наранявания. На момичето е оказана спешна медицинска помощ. На петгодишно момче и шестгодишно момиче е оказана медицинска помощ с по-леки наранявания. Момчето е било изписано от болницата.


На пресконференция старши инспектор Лиъм Герати заяви, че мъжът на 50 години, който е бил задържан, е "лице, представляващо интерес" и полицията засега не издирва никой друг. Герати призова всеки, който разполага с информация за инцидента, включително записи от мобилни телефони на нападението и последиците от него, да се обади. Той похвали случайните минувачи, които са се намесили при инцидента.

Комисар Дрю Харис пък заяви, че е твърде рано да се посочва мотив. "Едно лице е арестувано, в момента не издирваме никой друг във връзка със самия инцидент, но разследването очевидно ще се развива", каза той.

В близост до мястото на нападението избухнаха сцени на насилие, след като в четвъртък вечерта се събраха тълпи от протестиращи. Полицейски автомобил и трамвай бяха подпалени, а някои протестиращи участваха в схватки с полицаи, докато други хвърляха бутилки по полицаите.

Харис призова за " спокойствие" и определи протестите като „позорни”. Той заяви, че „хулиганска фракция, водена от крайнодясна идеология”, е допринесла за проблемите. В своето изказване той посочи, че някои хора използват демонстрациите „за собствени цели”. "Наша отговорност е да гарантираме, че охраняваме улиците, и част от това е да помолим хората да действат отговорно и да не се вслушват в дезинформацията и слуховете, които се разпространяват в социалните мрежи", казва полицаят.Ирландският министър на правосъдието Хелън Макенти заяви: "Ужасяващото нападение в центъра на Дъблин е престъпление, което шокира всички ни. Въпреки това сцените, на които ставаме свидетели тази вечер в центъра на нашия град, не могат и няма да бъдат толерирани. Не бива да се позволява на бандитски и манипулативен елемент да използва ужасяващата трагедия, за да сее хаос."

Съобщава се, че нападението е станало, когато учениците са излизали от училището. Случайни минувачи обезоръжили един мъж и го притиснали към земята, а няколко от тях го ритали, разказва един от свидетелите. "Хората се опитваха да нападнат мъжа. Затова аз и една американка образувахме кръг около него, като казахме, че ще изчакаме полицаите", добавя той.

Ключови думи:

Дъблин, протести

Още по темата