Медия без
политическа реклама

Португалия прокарва в ЕС задължителна солидарност за мигрантите

06 Яну. 2021
Емблемата на Португалското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2021 г.
Съвет на ЕС
Емблемата на Португалското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2021 г.

Португалия започна кръг от преговори с министри от различни държави от Европейския съюз (ЕС) по новия пакт за справяне с дългогодишните проблеми на миграцията на блока, съобщи правителството, цитирано от БГНЕС. В декларация Министерството на вътрешните работи на Португалия заяви, че проблемите, свързани с миграцията извън ЕС, могат да бъдат разрешени само със „солидарност между страните“, но подчерта, че „такава солидарност не може да бъде доброволна“. „Гъвкава“, но „задължителна солидарност“ между страните от ЕС е ключовата концепция, за която настоява Португалия, каза министерството, добавяйки, че трябва да се намерят решения за два основни проблема: редовни миграционни потоци и миграционни кризи.

Като част от шестмесечното си ротационно председателство на ЕС, започнало този месец, Португалия проведе първоначални консултации с Гърция, страната на първа линия в европейската мигрантска криза от 2015 и 2016 г.

Миналия септември Европейската комисия представи предложение за пакта за миграция по време на германското председателство на ЕС. Най-чувствителната част от пакта задължава всяка държава-членка да приеме някои бежанци. Тепърва предстои да се постигне окончателна сделка по пакта.

Отговорният министър Едуардо Кабрита заяви, че ще проведе срещи и с държавни служители в Испания, Италия и Малта, където предимно пристигат мигрантите, но и с неохотни страни като Полша и Унгария, съобщава Юрактив.

„Целта на тези срещи е да се намерят точки на сближаване между държавите-членки и пътищата, които ще ни позволят да преодолеем аспектите, които генерират по-малко консенсус в пакта“, каза министерството.

Разговорите ще се проведат преди срещата между министрите на вътрешните работи на 28 януари.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата