Медия без
политическа реклама

Поредна порция секретни документи са открити в дома на Байдън

14 Яну. 2023
Белият дом

Още няколко страници документи с гриф "Секретно" бяха открити в дома на президента на САЩ Джо Байдън в град Уилмингтън, щата Делауеър. Това съобщи специалният съветник на държавния глава по правните въпроси Ричард Заубер, предава БГНЕС. 

"Тъй като имам достъп до класифицирана информация, отидох в Уилмингтън в четвъртък, за да помогна с прехвърлянето в правосъдното министерство на документацията, които личният адвокат на президента откри в сряда. Когато я дадох на служителите на министерството, които ме придружаваха, още пет страници, отбелязани с грифа "секретно“, бяха намерени сред придружаващите материали,” се казва в неговото изявление.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд съобщи, че ще бъде назначен специален прокурор, за да разследва как държавният глава Джо Байдън е боравил с поверителни правителствени документи, когато е бил вицепрезидент.

На 10 януари CBS News съобщи, че секретни материали са били намерени миналия ноември в Penn Biden Center, мозъчен тръст, свързан с Байдън. Документите са от периода, когато той беше вицепрезидент (2009-2017 г.). Байдън каза, че е бил изненадан от информацията.

Два дни по-късно се появи информация за нова партида секретни документи в къщата на Байдън в Уилмингтън, включително в гаража. Бе претърсена и къщата на президента в Рехобот Бийч (също Делауеър), но там не са открити секретни документи. Тогава Заубер обяви, че най-вероятно проверката ще докаже „неволното“ оставяне на документи в къщата на Байдън.

В същия ден главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд назначи специален съветник, който да разследва секретните документи на Байдън. Това е Робърт Хър. Председателят на Камарата на представителите на САЩ - републиканецът Кевин Маккарти, призова Конгреса да разследва как секретни документи са се озовали в гаража и офиса на Байдън.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?