Медия без
политическа реклама

Поне 8 души загинаха при стрелба в Хамбург

Преди месеци полицията е получила сигнал за влошеното психическо състояние на стрелеца

10 Март 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС

Полицията в Хамбург получила анонимен сигнал преди два месеца за стрелеца, който в четвъртък уби седем души в център на ''Свидетелите на Йехова''. Той обаче успял да убеди органите на реда, че е годен да притежава оръжие.

През януари в полицейското управление е пристигнало писмо, в което анонимно лице изразявало опасения относно психичното здраве на 35-годишния Филип Ф. и се споменавало, че е купил муниции. Служителите на реда обаче не намерили причина да вземат оръжието на заподозрения, когато го посетили миналия месец. Той законно притежавал пистолет Heckler & Koch P30.

Все още не са ясни мотивите за убийствата, които той извърши. Полицията класифицира нападението като амок. Нападателят се е самоубил при идването на полицията. Когато служителите на реда влезли в сградата чули изстрел на горните етажи. По-късно там е открито тялото на предполагаемия извършител. 

''Той е бивш член на ''Свидетелите на Йехова'' и е напуснал общността доброволно преди около година и половина, но очевидно не бил в добри отношения с останалите членове'', каза Томас Радсувайт, шеф на полицията на Хамбург.

Най-малко 8 души бяха убити и 24 бяха ранени късно снощи при стрелба в Хамбург в местния център на религиозната секта "Свидетелите на Йехова", съобщи БНР. Състоянието на още осем души се оценява като тежко. 

Сред загиналите в Хамбург снощи има и неродено бебе, което е било покосено от куршум в корема на майка си. То е било в седмия месец. Всички убити са германски граждани. Сред тежко ранените има един гражданин на Украйна и един на Уганда.

Инцидентът е станал в градския район Алстердорф. ''Едно или повече неидентифицирани лица откриха огън по хора в църквата'', се казва в изявление на полицията. Органите на реда призоваха да се избягва мястото на инцидента и да не се излиза от къщата по близките улици.

Агенция ДПА съобщи, че спасители вече са изнесли пострадалите от сградата на центъра. Правоохранителните органи оценяват случилото се като "масово убийство на базата на обсебеност", посочва агенцията.

Кметът на Хамбург определи кървавия инцидент като шокиращ. "Службите работят непрекъснато, за да изяснят ситуацията", каза още той.

Нападението бе извършено малко след 21:00 часа местно време в модерна триетажна сграда, в която се е помещавал религиозния център. 

Ключови думи:

масова стрелба

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?