Медия без
политическа реклама

Полша арестува руски бизнесмен, който шпионирал армията ѝ

Руснакът имал основен интерес към полските въоръжени сили и войските на НАТО в североизточната част на страната

23 Февр. 2023
Бизнесменът-шпионин се интересувал основно от частите, които Полша и НАТО са разположили по североизточната част

Руски гражданин, който  от много години живее и управлява бизнес в Полша, е обвинен в шпионаж в полза на Русия, извършван между 2015 г. и април 2022 г., съобщиха полските власти, цитирани от Ройтерс и БТА.

Регистър на сочените за руски шпиони в Европа през последните 5 г. беше публикуван в социалните мрежи. В него се цитират открити източници за случаи на арести с обвинения за шпионаж в полза на Руската федерация от 2018 г.

Мъжът е бил задържан през април по подозрение, че е събирал информация за военната готовност на полските въоръжени сили и войските на НАТО, която после е била предавана на руските разузнавателни служби.

Обвинението срещу мъжа е внесено миналия петък в окръжния съд в Гданск, каза говорителка на окръжната прокуратура.

"Шпионската дейност на заподозрения е била насочена към военни части, разположени в североизточна Полша, като в рамките на тази дейност той е изпълнявал задачи по разузнаване срещу важни елементи от полските въоръжени сили", каза тя.

Двама братя шведи от ирански произход получиха много тежки присъди затвор за шпионаж в полза на Русия и военното ѝ разузнаване ГРУ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Освен това са разкрити редица корупционни престъпления, извършени от него във връзка с митническата документация на стоки. 

Обвиненият може да получи присъда до 10 години затвор.

Агресията на Русия срещу Украйна изостри международните отношения в Европа и света. България не участва пряко във военния конфликт, но не всичко е спокойно на тихия фронт на войната.

Делото е едно от няколкото наказателни производства, свързани с разузнавателна дейност на Русия и Беларус срещу полските въоръжени сили, които в момента се водят от прокурори от военната колегия.

Ключови думи:

руски шпиони

Още по темата