Медия без
политическа реклама

Полицията в Белгия претърси централата на ЕНП

04 Апр. 2023
13 март 2022 г. Лидерът на ЕНП Манфред Вебер (вляво) гостува на националното събрание на ГЕРБ.

Белгийската полиция обискира централата на Европейската народна партия (ЕНП) в Брюксел днес, съобщи EURACTIV, като се позова на свой източник. Полицаите са нахлули на първия и третия етаж на централата на партията.

Според първоначалната информация полицията е иззела компютри във връзка с разследване на финансови измами.

В съобщение в германските медии се казва, че депутатът от Християндемократическия съюз Марио Фойгт е бил мениджър на дигиталната кампания на лидера на ЕНП Манфред Вебер по време на кампанията за европейските избори през 2019 г. Разследването е фокусирано върху възлагането на договора за дигиталната кампания на компания във федералната провинция Тюрингия.

Фойгт сега е лидер на ХДС в Тюрингия. Миналия септември съдебната комисия на парламента на провинцията отказа да свали имунитета му в очакване на разследване от германската прокуратура, въпреки че не е ясно дали този случай е свързан с претърсването в централата на ЕНП.

В кратко изявление ЕНП потвърди, че "представители на белгийските и германските полицейски власти са посетили партийната централа в Брюксел" на 4 април във връзка с "текущо разследване в Тюрингия, Германия". "Партията сътрудничи при пълна прозрачност на органите на реда и ще предостави цялата необходима информация и документация", гласи още съобщението на ЕНП.

Консервативната Европейска народна партия е най-старата и голяма европейска политическа група. Източник от ЕНП посочи пред EURACTIV, че по-късно днес ще бъде направено изявление.

 

Ключови думи:

ЕНП, Манфред Вебер

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?