Медия без
политическа реклама

Осем московски свещеници са заразени с коронавирус

30 от 44 монаси в Киевско-Печорската лавра са с положителни тестове

10 Апр. 2020
Снимка EPA/BGNES
На 7 април, Благовещение, патриарх Кирил реши да отслужи празничната литургия в най-голямата московска катедрала “Христос Спасител”, без вярващи.

Протодякон от Руската православна църква зад граница (към Московската епархия) е починал вследствие зараза с коронавирус, съобщава руският Телеграм-канал „Религия сегодня“. Александър Гусев е служил в храма на Светите царски мъченици в американския град Рино, Невада. Съобщението за наличието на коронавирус при него е получено на 2 април, а на 9 април свещенослужителят е починал. 

За още осем свещеници от Московската епархия на РПЦ с положителни тестове за коронавирус, съобщава петербургския информационен портал „Фонтанка”, като цитира Телеграм-канала на работната група при Патриаршията по координация на дейността на църковните учреждения в условията на разпространение на COVID-19.

Освен осемте, обявени на 9 април, още трима техни колеги са показали симптоми на коронавирус, но диагнозите им чакат потвърждение. Работната група уточнява, че COVID-19 е открит в служители в пет различни храма и се обръща към всички вярващи с молба да се молят за здравето на боледуващите и да спазват мерките за борба със заразата.

Но изглежда, че нито мерките, нито молитвите са достатъчно ефикасни срещу COVID-19.  Дори обиколката на Москва с чудотворната икона на Богородица „Умиление“, която руският и Московски патриарх Кирил направи за спасение от новия коронавирус в черен автомобил със затъмнени стъкла, не помага.   

Ден по-рано на 8 април, украинският тв канал СТБ обяви резултатите от тестовете за коронавирус, направин на монасите от Киевско-Печорската лавра - 30 от 44 монаси в Лаврата са дали положителен резултат. Резултатите от изследването на 58-годишния управител на манастира, Вишгородския и Чернобилски митрополит Павел, все още не са оповестени публично.

По-рано самият епископ заяви, че Киевско-Печарската лавра е затворена за посетители.  Коментирайки информацията за възможно заразени сред монасите, той разумно отбеляза, че те „не са ангели“ и също са податливи на болести. Но още по-рано имитрополит Павел беше призовал вярващите да игнорират карантината и да дойдат да си вземат причастие: „Млади и стари, всички елате в храма да се прегърнем!”.

Вчера московският кмет Сергей Собянин е подписал указ за временна забрана за посещение на московските гробища, освен за участие в погребения. Традиционно в Русия на Цветница църквите се изпълват с хора с върбови клонки, а в Москва около 1 милион души минават и през гробищата. 

Да припомним, че за разлика от всички други вероизповедания, РЦП отказа да затвори своите храмове, но в отделните региони местните власти прилагат различни подходи. Губернаторът на Санкт Петербург Алексей Беглов забрани посещенията на църкви и други религиозни организации за всички, освен техните служителите още на 26 март. Как точно Руската църква ще празнува Великден на 19 април, ще зависи от конкретната епидемиологична ситуация във всеки регион на Русия, заяви заместник-ръководителят на отдела за връзки с медиите в църквата Вахтанг Кипшидзе. "Русия е голяма държава, има региони, в които няма нито един случай на зараза, така че е трудно да говорим за общо решение“, каза той. 

В Гърция решиха  да отложат празнуването на Великден за края на май. Църквата в Антиохия (за територията на Сирия, Ливан и други страни от Близкия Изток) ще провежда служби на 19 април, но зад затворени врати.

От РПЦ подчертават, че няма  няма да отменят Великден поради епидемията. “Великден е честван по време на чума, война и други бедствия, ще го празнуваме и сега“, каза ръководителят на отдела за връзки с медиите Владимир Легойда. Въпросът е как. 

„Трябва да сме подготвени за факта, че е възможно да се наложи да се ограничим с гледане на патриаршеската служба по телевизията”, каза заяви в четвъртък митрополит Иларион, ръководител на Синодалния отдел за външни църковни отношения., отговаряйки на въпроси в портала. Той добави, че Великденска служба не се отменя, но решението дали вярващите ще могат  да влязат в храма, ще бъде обявено от патриарха в зависимост от развитието на епидемиологичната ситуация.зависимост от развитието на епидемиологичната ситуация.

В най-голямата московска катедрала “Христос Спасител” на 7 април, за първи път в най-новата история на богослужението за Благовещение бе проведено без енориаши.

Иначе и РПЦ, също като БПЦ „приема сериозно заплахата от разпространението на коронавируса и на духовенството са дадени инструкции как да спазват правилата за безопасност по време на богослужението”, съобщава синодалният отдел за връзки с медиите. И в Москва дезинфекцират най-целуваните икони и лъжиците за причастие.  И руският патриарх, също като нашия (или обратното) призовава вярващите да се молят от домовете си и разпорежда още по-строги предпазни мерки и отстояния в църквите - още миналия месец.

Но има и някои сериозни разлики - на места като Петербург властите са значително по-смели от нашите и вече забраниха посещенията на храмове. Втората е че докато в българските православни църкви „Божията благодат изгаря всички микроби и заразата е невъзможна”, както обясни вчера Ловчанският митрополит Гавриил, явно в Русия и Украйна тази защита не работи. Господ е българин? Впрочем правени ли са тестове за COVID-19 на служители на БПЦ? Или щабът на ген. Мутафчийски ще остави това за след Великден?

Още по темата