Медия без
политическа реклама

Агенцията по храните засилва проверките в магазини и заведения преди Великден

27 Март 2023
Илияна Димитрова

От днес до 17 април Българската агенция по безопасност на храните ще извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за Великденските празници храни - агнешко месо, козунаци, яйца, пресни зеленчуци, както и на боята за яйца. Ще бъдат проверявани обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят – месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския) и за коректното предоставяне на информация за потребителите за страната на произход на месото. Инспекторите ще следят и за предлагане на размразено като охладено агнешко месо.

Ще се съблюдава начинът на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата, ще се вземат и проби от пратките с яйца, влизащи през границите.

БАХБ ще провежда инспекциите си и по време на официалните празници и почивните събото-неделни дни и ще реагират на сигнали на граждани, увериха от агенцията. За сигнали за нередности горещият телефон е 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БАХБ, проверки, Великден

Още по темата