Медия без
политическа реклама

Папа Франциск призова за мир в Украйна и Близкия изток

Над 45 000 души присъстваха на днешната литургия на площад "Свети Петър" по повод католическия Великден

09 Апр. 2023
EПA/БГНЕС
Папа Франциск се помоли за мир за "любимия украински народ"

За мир и преодоляване на конфликтите призова днес папа Франциск по време на своето традиционно послание и благословия "Към града и света" („Urbi et Orbi“) по случай католическия Великден. Той подчерта радостната надежда, която носи Христовото възкресение, и насърчи християните да преоткрият радостта от служенето на Бога, да работят за мира и да помагат совите братя и сестри в един свят, белязан от толкова много страдания.

Преди това, папата ръководи сутрешната Великденска литургия на площад "Свети Петър", в съслужение с 32-ма кардинали, 15 епископи и над 300 свещеници, като след неятой премина през площада с папомобила, за да поздрави присъстващите, съобщи "Ватикан нюз", цитиран от БГНЕС. Според едни оценки на площада са присъствали около 45 000 души. Според други, на площада са се събрали около 100 хиляди души - вярващи и туристи. Както обикновено, площадът пред базиликата бе изпъстрен от 38 000 цветя, дарени от цветари от Нидерландия, напомняйки темата за новия живот, надеждата и радостта от Възкресението.

С обявяването на Възкресение Христово на Великденското бдение папа Франциск покани всички да преоткрият "удивлението и радостта", и "да се възвърне смелостта пред лицето на злото и ледените ветрове на войната". В своето послание към Рим и към целия свят папа Франциск подчерта, че "надеждата не е илюзия, тя е истина", тя е пътят на човечеството след Възкресението. В обръщението си той отправи горещ призив: "Нека побързаме да преодолеем конфликтите и разделенията и да отворим сърцата си за онези, които имат най-голяма нужда от това. Нека бързаме да вървим по пътя на мира и братството".

"Помогнете на възлюбения украински народ по пътя му към мира и излъчвайте вашата Великденска светлина към руския народ", каза, видимо развълнуван, Франциск, цитиран от ДПА. Папата се помоли за мир за "любимия украински народ" и за това светлината на Великден да озари народа на Русия. "Нека Господ да утеши ранените и всички, които са загубили близки заради войната - продължи той - и нека затворниците се завърнат у дома, а цялата международна общност да се стреми да сложи край на войната в световен мащаб", помоли той.

Франциск изрази "силно безпокойство заради атаките през последните дни" в Близкия изток, които според него заплашват диалога между израелците и палестинците, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Папата говори за Сирия, която все още очаква мир, и за жертвите на земетресенията там и в съседна Турция, където е необходима нашата постоянна солидарност. Говорейки за свещения град Йерусалим, папата се помоли за възобновяване на диалога между израелци и палестинци, за да възтържествува мирът. Той се помоли и за помощ за Ливан, който се бори да възстанови стабилността и единството си. Спомена и Тунис, молейки се младите хора и тези, които страдат от социални и икономически трудности, да не губят надежда и да намерят начини да изградят бъдеще на мир и братство. Папа Франциск се помоли и за помощ за Хаити, където социалните и икономическите трудности все още тежат на хората, борещи се за изход от многобройните предизвикателства.

В словото си той подкрепи усилията за мир и помирение в Етиопия, в Южен Судан и в Демократична република Конго и се помоли за утеха за жертвите на международния тероризъм, особено в Буркина Фасо, Мали, Мозамбик и Нигерия. Папата призова "всички ние да помогнем на жертвите на глада, злоупотребата с наркотици, трафика на хора и всички други форми на робство, като помолим Господ да вдъхнови лидерите на държавите да осигурят зачитане на човешкото достойнство, за да бъдат излекувани тези социални рани". 

Ключови думи:

папа Франциск, Великден

Още по темата