Медия без
политическа реклама

Никола Груевски е осъден на 7 години затвор за пране на пари

22 Апр. 2022
Никола Груевски
ЕПА/БГНЕС
Никола Груевски

Основният наказателен съд в Скопие осъди задочно на седем години затвор бившия премиер на Северна Македония Никола Груевски, обвинен в пране на пари и незаконно придобиване и укриване на имущество. Той е осъден за присвояване на 1,3 милиона евро партийни средства чрез офшорни и местни компании и е използвал парите, за да купува апартаменти и терени в Скопие. Съдът в Скопие разпореди изземане на тези имоти.

Още четирима души бяха осъдени за съучастничество по това дело, сред които неговият братовчед Сашо Миялков, бивш шеф на службата са сигурност и контраразузнаване, който получи 15 месеца затвор. Съдебните действия срещу Груевски са на базата на незаконни подслушвания, изтичането на информацията от които бе организирано от 2015 г. от опозиционната тогава партия СДСМ.

Това не е първата присъда за Груевски. През 2018 г. бившият македонски премиер беше осъден на 2 години затвор по обвинение, че е използвал служебния мерцедес за лични цели.

Никола Груевски беше премиер на Северна Македония от 2006 до 2016 г., след като беше свален заради огромен скандал с незаконни подслушвания. Той е близък приятел на унгарския премиер Виктор Орбан. През 2018 г. Груевски избяга в Унгария, след като получи първа присъда от две години затвор. През 2020 г. бившият председател на ВМРО-ДПМНЕ беше осъден на година и половина затвор по дело за подстрекаване към насилие. 

Бившият македонски премиер попадна в санкционния списък на САЩ заради корупция.

Още по темата

 

Американският Държавен департамент обяви санкции срещу трима висши политици и служители от Северна Македония и Босна и Херцеговина поради това, че са обвързани със значителна корупция.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата