Медия без
политическа реклама

Нидерландия показа, че възходът на крайната десница може да спре

Левият проевропейски блок надделя над партията на Герд Вилдерс

07 Юни 2024
 Франс Тимерманс се чувства победител в евроизборите, макар че не бе кандидат за Европарламента.
ЕПА/БГНЕС
Франс Тимерманс се чувства победител в евроизборите, макар че не бе кандидат за Европарламента.

Коалицията „Зелени леви“ – Партията на труда печели изборите за Европейски парламент в Нидерландия, предаде пратеничката на БТА в Хага Ива Тончева. Коалицията ще има 8 депутатски места според първия екзитпол на Ипсос И&О / тв канала Ен О Ес (NOS). В четвъртък Нидерландия избра 31 от 720-те депутати в новия Европейски парламент. 

 Крайнодясната и евроскептична Партия на свободата, на която предричаха между 8 и 10 места, остана втора - със 7 депутатски места. Преди пет години партията на Герт Вилдерс нямаше нито един евродепутат. Тя обаче спечели убедително последните парламентарни избори през 2023 година. 

Информирайки за резултатите, онлайн-изданието на всекидневника "Ен Ер Се“ (NRC) пише, че обединената лява листа е постигнала основната цел на предизборната си кампания за Европейски парламент: да е по-голяма от Партията на свободата на Вилдерс. "И по този начин да изпрати ясен сигнал: мнозинството от нидерландските гласоподаватели са против предстоящия радикално-десен кабинет“, допълва "Ен Ер Се“.

Реакцията на Герт Вилдерс беше обаче друга: „Партията на свободата е най-големият победител!“, написа той с удивителна в социалната мрежа Х.

Лидерът на "Зелените леви“ – Партията на труда Франс Тимерманс заяви, че "проевропейските партии“ са станали най-големите на тези избори. Бившият заместник-председател на Еврокомисията отправи послание и към останалите европейски държави, които ще гласуват през следващите дни. "Не е предрешено, че десните партии ще спечелят. Казвам им: погледнете към нас и направете същото във вашата страна", заяви Тимерманс.

Според екзитпола десноцентристката партия на отиващия си министър-председател Марк Рюте (VVD) ще спечели четири места и ще загуби едно.  Християндемократическият призив – 3, Д66 – 3, Селско-гражданското движение – 2, а Партията за защита на животните, Реформаторската партия, Волт и младата партия Нов обществен договор – по 1.

Селско-гражданското движение и Нов обществен договор ще имат за първи път представител в Европарламента.

Ако се потвърдят резултатите от екзитпола, европейската сцена ще напуснат Форумът за демокрация, 50плюс и Християнският съюз.

Екзитполът, базиран на представителна извадка от избирателни секции, има допустима грешка от едно място, което означава, че резултатите в Нидерландия далеч не са сигурни, като се има предвид броят на партиите, за които се прогнозира, че ще спечелят едно или нито едно място, съобщават медиите.

Избирателната активност от около 47% , което е повече от евроизборите през 2019 г., когато бе 42%. През 2009 г. и 2014 г. избирателната активност е била 37 процента.

Най-високият процент на избирателна активност в Нидерландия е постигнат през 1979 г. През тази година нидерландците за първи път могат да гласуват за Европейски парламент и 58 процента от тях отиват до урните.

Официалните резултати от Евроизбори – 2024 в Нидерландея ще бъдат обявени в неделя след края на изборния ден във всички 27 страни на ЕС. Окончателните резултати ще бъдат оповестени след около десет дни от Избирателния съвет.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

евроизбори, Нидерландия

Още по темата