Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нидерландия: Като приемате закони, трябва и да ги прилагате

Елена Йончева неуспешно опитала да попречи на нидерландец да оглави Фронтекс

09 Дек. 2022
Het Parool
Ерик ван дер Бурх

България трябва да приеме още закони и да започне да ги прилага, каза пред журналисти снощи държавният секретар по правосъдие и сигурност на Нидерландия Ерик ван дер Бурх, който участва в срещата на вътрешните министри в Брюксел и гласува против приемането на страната ни в Шенген. Според него проблемите на България са свързани с правата на човека и борбата с корупцията, предаде БНТ.

“Искаме да видим, че България наистина предприема стъпки в тази посока, трябва да бъдат изготвени и приети закони, а после и да започнат и да се прилагат и следващата година ще говорим отново. Законите първо трябва да бъдат приети от парламента в България, но после трябва да бъдат и приложени, защото приемането на един закон не е същото като прилагането му. След това трябва да има доклад на ЕК и ако България отговаря на изискванията, пътят към Шенген й ще бъде открит”, каза Ван дер Бурх.

Той изрази учудване от подкрепата на Еврокомисията за България. “Учудвам се на позицията на Еврокомисията, която винаги казва, че ние сме общност от ценности и норми. Точно ЕК трябва да постави високо в приоритетите си правата на човека и противопоставянето на корупцията”, коментира той. Според него от 2011 г. Нидерландия е последователна в исканията си на какви условия трябва да отговаря една страна, за да стане част от Шенген.

Ван дер Бурх коментира, че в залата е имало разочарование заради решението на Нидерландия и Австрия против разширяването на Шенген с България и Румъния, но според него двете страни имат право на собствена позиция.

НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ

Евродепутатката Елена Йончева съобщи, че в началото на седмицата е положила усилия да попречи на избирането на нидерландеца Ханс Лайтенс за ръководител на агенцията Фронтекс, която наблюдава движението през външните граници на ЕС. Въпреки нейния отрицателен вот Лайтенс получи подкрепа от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европарламента. Два дни преди гласуването в Съвета на ЕС, където бе блокирана кандидатурата за Шенген на България и Румъния, Йончева заявила пред авторитетния нидерландски вестник Algemeen Dagblad, че е подкрепила конкурентната кандидатурата на Латвия за директор на агенцията за брегова и гранична охрана Фронтекс, вместо тази на ген. Ханс Лайтенс от Нидерландия. „Въпреки че никога не съм се съмнявала в качествата на Ханс Лайтенс, трудно е да разбера как такъв високопоставен служител в Нидерландия очевидно не обяснява на своя министър-председател каква е споделената отговорност при управлението на външните граници на Шенген. Или професионалното му мнение не се цени от собственото му правителство“, коментира тя пред изданието.

Ключови думи:

Нидерландия, България

Още по темата