facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Недостиг на храни заплашва света

Търговията трябва да протича възможно най-свободно, за да се предпазим от дефицити, обявиха световни организации
6 538
 Илияна Кирилова

Ръководителите на три световни организации предупредиха, че съществува риск от недостиг на храни в световен мащаб, ако правителствата не действат правилно в условията на продължаващата криза, предаде АФП.

"Несигурността относно наличието на храни може да предизвика вълна от ограничения върху износа, създавайки недостиг на глобалния пазар", се казва в обща позиция, подписана от Ку Донгю, ръководител на Организацията на ООН за храни и земеделие (ФАО), Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО) и Роберто Азеведо, директор на Световната търговска организация (СТО).

Съществува и риск изолацията и ограниченията върху пътуванията да причинят проблеми в селскостопанското производство заради липсата на работна ръка и невъзможността да се доставят храните до пазарите.

Тримата лидери призовават за гаранции, че търговията ще протича възможно най-свободно: "Страните трябва да гарантират, че всички мерки, свързани с търговията, не нарушават веригата на доставки на храни".

И заключават, че в настоящия момент значението на международното сътрудничество нараства.

Ключови думи:

СТО, ФАО, СЗО, коронавирус, храни
40

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пандемията се ускорява, смъртността намалява

06.06.2020

Обновена

3150 26
САЩ прекъсват отношенията си със Световната здравна организация

29.05.2020

2750 22
Парламентът забрани детски храни с ГМО

27.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

333 4

Коментари

Страници

geo_19

Само Петричко е в състояние да нахрани половин Европа с пресни салати:

 

https://www.monitor.bg/bg/a/view/kamari-salati-ot-...

Каубой
снимка на Каубой

Вдигайте циНИти едно жужу иДрякска! И Цинити фръкнаха завчаска?

АдМин

"Само Петричко е в състояние да нахрани половин Европа с пресни салати:"

 

Иде вегански Великден

Калорифер

 

Идеята за глобалния недостиг на храни изобщо не е нова - в общи линии е в циркулация през последните 200 г.
Предполагам и че никога няма да излезе от обръщение.

 

segal

Държави, на които им ограбват реколтите и труда, сега коронавирусът ще им бъде щит срещу експлоататорите. 
Паразитиращи групи хора сега ще останат гладни и така умалели ще ги избие коронавирусът. 

Каубой
снимка на Каубой

Мадуро, напред! фИДЕЛ, Къде си ?

Асол
снимка на Асол

Веднага мога да ви уведомя за една такава държава, която вече изпитва известен недостиг не само на храни - Германия. И се потрудете сами да си обясните, що се случва баш така? Ше получите "шестица" по евроценностните ви стандарти, ако се сетите - защо? Или поне да се сетите, къде да прочете нещо по въпроса🔨

VBA...

А кои сте Вие, които давате оценки по шестобалната система?

Чичo
как кои - "скипващи" керпеденско-красножопи мисирки, гледай да не те "таргетнат", че може да се окажат интересни съпруги на офицер-кашици от добриджуровата армия
Вова

😁👍....

Ама после да не кашляш,чичо....

Червените мисирки са много отмъстителни птици.

Invisible

   Тук вече май не пеят.

Вова

Аааа, вярно......имат си отделен форум където пеят революционни песни,тайно,в късна доба..

Сещам се за Собачье сердце.

Местните швондеровци и жени облечени като мъже плюс Параграф Парагр...пардоне моа, Полиграф Полиграфович , затова са със тукашна снижена социална активност...

Zmeja

Ако гладът доведе до канибализъм, то първите сготвени трябва да бъдат тези, които унищожиха българското селско стопанство.

Така в Холандия през 1600 и незнам коя си година опекли и изяли някакъв херцог, който обещавал благоденствие за населението, а станало точно обратното.

TRIF007

Като са спрели да ги пекат и ядат тези които обещават благодентствие а се сличва обратното е свършила и демокрацията

cymen

Глобален недостиг на храни е невъзможен. Локален се наблюдава и сега на много места по света. Въпросът е как една страна, която не произвежда абсолютно нищо, може да се справи в ситуация на затворени граници.

 

Оня ден влизам в мойта месарница. Празно. Питам касапина - не им давали да докарат месото от Сливенско. Там няма какво да го правят и артисва, тук месарницата празна.

АдМин

Значи треба да обесим касапина! Щото не се справя, рийш ли

Вова

Транспортите с предоволствие никой не е спирал. Този месар или лъже,или нямат пари да си платят доставките на стока.

Justinian2
снимка на Justinian2

А производството на продоволствие , то как е ? Или не е важно дали се произвежда , важното е да се транспортира ? Впрочем преди два дни до мен хлопна врати магазинче за био-зеленчуци и плодове. Въпреки че нямат забрана за търговия. Собственикът каза че логистиката е станала невъзможна. Не можел да поддържа и минимален брой позиции за клиентите си.А ти си балалайквай , Даниле...

марк

 

 

 

                           Паразитиращи групи хора сега ще останат гладни и така умалели ще ги избие коронавирусът. 

 

 

                                            Нямаш ли опасението , че твоята група която естествено не е паразитираща , може изкуствено да бъде омешана с паразитираща от НЯКОЙ ? Едни ешалони ми се привиждат...

NEM2

Пшеницата ли спря да расте, социално изолираните комбайнери или шофьори на камиони ли спряха да рабтят, или търговците не могат да търгуват по интернет? Плашат гарги.

Zmeja

Като малки в гладните следвоенни години редовно играехме на улицата с филия в ръка, намазана с олио и посолена със сол и червен пипер. Олиото не беше много рафинирано и миришеше приятно на слънчоглед. Голяма вкусотия! Сега произвеждаме пшеница и слънчоглед. Ще минеме и без червен пипер. Що се оплаквате!

АдМин

Змейчук, не знам дали говориш за същото, но за мен беше върховен деликатес филия от пресно опечен горещ хляб, полята с олио (не зехтин) и шарена сол. Дебела филия. Без мас...

NEM2

Ако не всяват паника, кой ще им изкупи застоялите консерви?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Всъщност черноморският регион ще има свръхпроизводство на пшеница.Ако има и добра година-предвид заделените площи, и на слънчоглед.Очертава се недостиг на рапица.Това на фона на глобално слаба реколта от зърнени храни.Исторически "големият глад" при Голямата Депресия е не толкова от провалена реколта, колкото от разкъсване на веригите за доставка.

Каубой
снимка на Каубой

гОЛЕМИЯТ ГЛАД ГО СТОРИЛ ЕДИН ВРЕДИТЕЛ? Изнасял зърно и внасял технонолигии за ТАНКОВЕ. Те били оръжие за ОТБРАНА! Хак да им е на поддържащите армада! Тотален ядрен удар ги прави маймунковци! Ама, друго си е, белокаменная, опозорена!

майор

Ти ли дрънкаше за чугунени глави, краварино?!

По-чугунени от теб и подобните ти надали мож се намерят

paragraph39

От мен да го знаете:

"САМО ХРАНЕНЕТО ЩЕ СПАСИ ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ ГЛАД И САМО ПИЕНЕТО ЩЕ ГО СПАСИ ОТ ЖАЖДА!"/§39/

/тъй, де, Първи април е- Ден на хумора и шегата! "Светът е оцелял, защото се е смял!"/

А вече и кучетата са ошашавени и ни се подхилкват, дори- че всички хора са с намордници!!!

 

марк

 

 

 

                             Пшеницата ли спря да расте, социално изолираните комбайнери или шофьори на камиони ли спряха да рабтят, или търговците не могат да търгуват по интернет? Плашат гарги.

 

 

                          Гарги много . Само че пшеницата вече не е общонародна собственост както едно време , а собственост на стотина латифундисти които могат да я продадат когато поискат на тази борса която им даде най добра цена . Тогава ние ще охлаждаме супата ...

АдМин

Една истинска ДЪРЖАВА ще "помоли" латифундистите да изчакат малко с доходите от латифундиите и зърното. С блага дума и пистолет в слепоочието се постигат невероятни резултати! Не си спомням Кой го беше казал това, но и Той може да го направи...

Luckbox

И след това какво? С пистолет в слепооочието ти можеш да бъдеш помолен да приютиш няколко бездомника, щото се шириш в 80м2 апартамент. Или направо да ти вземат вилата, за която си се бъхтил цял живот да построиш и поддържаш. Истинска държава, няма що. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×