Медия без
политическа реклама

Цинична руско-сирийска резолюция в СЗО предизвика възмущение

Москва изразява "загриженост" за здравеопазването в Украйна

24 Май 2023
ЕПА/БГНЕС
Емблемата на Световната здравна организация в Женева

Съюзници на Киев определиха като цинични действията на Москва, която на годишната среща на Световната здравна организация (СЗО) предложи проекторезолюция относно "извънредната ситуация в здравеопазването в Украйна и около нея", съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Гласуването се очаква днес.

Проекторезолюцията, внесена съвместно от Русия и Сирия, има за цел да се конкурира с друг текст, представен от Украйна и нейните съюзници, който осъжда "по най-категоричен начин" руското нашествие в Украйна, "включително нападенията срещу здравни заведения". В руския проект не се споменава нашествието, започнато на 24 февруари 2022 г. от президента Владимир Путин.

Проекторезолюцията "умишлено изопачава ситуацията" и "Франция призовава всички държави - членки на СЗО да отхвърлят категорично тази нова цинична атака срещу истината", заяви на форума френският посланик в ООН в Женева Жером Бонафон. "Човешките жертви на войната са неоспорими: според доклада на СЗО повече от 20 000 цивилни са били убити, здравни работници и институции са станали мишена на нападения, има многобройни случаи на сексуални посегателства, увеличават се психосоциалните рискове и дългосрочните щети върху психичното здраве", добави френският дипломат.

Както и миналата година, британският посланик в ООН в Женева Саймън Манли добави, че "Русия разпространява листовки, в които се твърди, че Украйна е атакувала собствената си здравна система", като нарече ситуацията "театър на абсурда". "Това е пореден пример за необоснована дезинформация, разпространявана от руската държава. Убедени сме, че огромното мнозинство от нашите колеги делегати тук няма да се подведат по тази дезинформация или по циничната резолюция, предложена от Русия", подчерта той.

Представителят на Норвегия също така заяви, че е "неуместно и достойно за съжаление", че Москва е предложила нова резолюция, която да я "освободи от всякаква отговорност за нейното нахлуване в Украйна и предизвиканата от това извънредна ситуация в здравеопазването".

Миналата година, три месеца след началото на руското нахлуване в Украйна, страните членки на СЗО приеха резолюция, осъждаща руската военна агресия, но отхвърлиха с голямо мнозинство друга резолюция, внесена от Русия, която имаше за цел да бъде "по-неутрална".

Ключови думи:

СЗО

Още по темата