Медия без
политическа реклама

СЗО проучва необичаен вариант на остър хепатит сред децата

Случаи са установени в 12 страни, сред които и близката до нас Румъния

24 Апр. 2022
Pixabay

Необичайни случаи на остър хепатит сред деца се проучват от Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Вчера СЗО потвърди, че са известни 169 случая на рядък остър хепатит - възпаление на черния дроб, при деца. В 17 от тези случаи заболяването е достигнало фаза, в която се е наложила трансплантация на черен дроб. Има и едно починало дете.

Причинителят засега не е установен, но се предполага, че става дума за заразно заболяване. Повечето от случаите - 114, са засечени във Великобритания, откъдето за пръв път бе съобщено за мистериозното заболяване. На следващо място е Испания с 13 случая, следвана от Израел с 12 случая. Установени са случаи в САЩ, Дания, Ирландия, Нидерландия, Италия, Франция, Норвегия, Румъния и Белгия. За България няма данни в СЗО, информация за този хепатит не е обявявана и от Националния център по заразни и паразитни болести.

Леки форми на хепатит при децата са известни, но такива остри прояви при здрави деца са рядкост. Сега заболяването е наблюдавано при деца в различни възрасти - от един месец до 16 г.

СЗО призовава държавите да следят за появата на случаи и да докладват. "Случаите не са много, но последиците са дста тежки", казва Ричард Пибоди от европейския офис на СЗО по патогените, които представляват висока степен на опасност.

Случаите не са свързани с нито един от петте типични щама на вируса - хепатит A, B, C, D и E, посочва европейският център. Към момента учените предполагат, че причинителят е аденовирус - добре познат от обикновената настинка. Най-малко 74 от изследваните деца са дали положителна проба за аденовирусна инфекция. В медицината е известно, че аденовирус 41 може да причини възпаление на черния дроб при деца с компрометирана имунна система, но до този момент не бяха познати такива случаи при здрави деца.

В Шотландия, където от януари има огнище на необичайното заболяване, текат изследвания за евентуални мутации на аденовируса, които могат да причинят сериозни заболявания. Съществува и хипотеза, че тежката форма на възпалението се получава, когато аденовирусът е в "тандем" с друг вирус, включително и Sars-CoV-2, вирусът на последната пандемия. По данни на ECDC 3 от 13 докладвани случая в Шотландия са дали и положителна проба за коронавируса, а при два случая е имало прекаран COVID-19 в предходните 3 месеца.

Учени предполагат, че пониженият имунитет в резултат на социалната изолация в последните 2 години може да е обяснение за тежката форма, в която протича заболяването в момента. Проверява се и версия за токсикологичен произход, но засега не са открити общи обстоятелства между случаите в различните страни.

Едно е сигурно - връзка с ваксините срещу COVID-19 е категорично изключена, тъй като нито едно от разболелите се деца не е ваксинирано.

Симптомите на хепатит включват потъмняване на урината, пожълтяване на очите и кожата, умора, висока температура, загуба на апетит, повръщане, болки в корема, светли изпражнения, болки в ставите. Според клиничната картина, докладвана във Великобритания и описана от ECDC, повечето случаи са имали симптоми на жълтеница, в някои от случаите са докладвани гастроентерологични симптоми, включително коремни болки, разстройство и повръщане в предходните седмици. При повечето пациенти не е имало висока температура. 

ECDC съветва родителите да следят за поява на такива симптоми и да потърсят при нужда консултация с лекар. Съветите за превенция са добре познати от ковид пандемията - усърдно миене на ръцете и покриване на устата и носа с кърпичка или лакът при кашляне и кихане.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

хепатит, СЗО

Още по темата