Quantcast

Медия без
политическа реклама

Навални най-после бе преместен в болница

06 Апр. 2021
ЕПА/БГНЕС
Алексей Навални

Руският опозиционер Алексей Навални, който излежава две годишна присъда в една от най-суровите колонии, най-после бе преместен в медицинското отделение към затвора. "По време на редовен медицински преглед бяха забелязани признаци на респираторно заболяване, в това число и висока температура. Направени са му всички нужни анализи, включително тест за коронавирус", съобщават от Федерелната служба за изпълнение на наказанията в отговор на запитване на "Известия".

На 5 април в "Инстаграм" от името на Навални бе публикуван пост, в който се твърди, че в последните дни трима души от 15-членната група на блогъра са били настанени в болница с туберкулоза. Самият Навални бе с тежка кашлица и температура 38,1. От седмица се оплаква и от болки в гърба и изтръпване на краката, но руските власти му отказваха преглед от лекар.

На 2 февруари съдът отмени условната присъда на Навални по делото "Ив Роше" и я замени с  3,5 години колония общ режим. Според съда блогърът многократно е нарушавал условията на изпитателния си срок. Нарушенията са основно през времето, когато той бе на лечение в Германия след опит за отравяне в Русия. Навални замина, след като съпругата отправи молба до руския президент Владимир Путин да разреши преместването му. Навални бе арестуван още на летището при завръщането си от Германия.

Навални излежава присъдата си в изправителна колония № 2 във Владимировска област. Той многократно се жалваше на липсата на медицинска помощ и тормоз от затворническите власти. На 31 март блогърът започна гладна стачка.

Още по темата