Quantcast

Медия без
политическа реклама

НАТО към страните-членки: Не продавайте на противника

Йенс Столтенберг предупреди, че ще има интерес към ключови области и индустрии

16 Апр. 2020
БГНЕС

Потенциалните противници могат да се опитат да се възползват от предизвикания от вируса икономически спад чрез закупуване на контролни дялове в стратегическите индустрии на страните-членки на НАТО, предупреди генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес и БГНЕС.

“Геополитическите ефекти от пандемията могат да бъдат значителни”, каза той във видеоконференция след спешна онлайн среща на министрите на отбраната на НАТО, фокусирана върху въздействието на новия коронавирус. “Някои може да се стремят да използват икономическия спад като отваряне на възможност за инвестиране в нашите ключови индустрии и инфраструктура, което от своя страна може да повлияе на дългосрочната ни сигурност и способността ни да се справим със следващата криза, когато настъпи”, каза той.

Столтенберг не назова тези страни, но посланието му бе насочено към Китай, който купува европейски морски пристанища и телекомуникационни компании, коментират агенциите.

Той каза, че много от министрите “подчертават важността на ключовите индустрии и инфраструктура” и обяви, че са необходими “надеждни телекомуникации”, които да функционират по време на кризата.

Столтенберг също така подчерта необходимостта от борба с дезинформацията, насочена към разделяне на съюза. “Най-добрият отговор на дезинформацията и пропагандата е свободната и независима преса, работата на журналистите”, каза Столтенберг.

Попитан за решението на САЩ да замрази финансирането на Световната здравна организация, Столтенберг отказа да отправи критика към Вашингтон. “НАТО не е член на тази организация”, каза той, но добави, че използва насоките на СЗО в мисиите и операциите на НАТО.

“Вярвам в значението на международното сътрудничество и прозрачността”, каза генералният секретар на алианса.

Той съобщи, че досега силите на НАТО са извършили над 100 полета в подкрепа на цивилните действия срещу разпространяването на епидемията. Били са осигурени 25 полеви болници с около 25 хиляди легла, превозени са били над 4000 здравни работници.

Генералният секретар потвърди, че сред заразените с COVID-19 бойци от алианса има войници, изпратени в Афганистан. 

Вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов участва извънреднаta среща на министрите на отбраната на страните от НАТО, чрез видеоконферентна връзка, осъществена от службата "Военна информация", съобщава в същото време от МО.

Според българското МО, министрите на отбраната на Алианса са обсъдили взетите мерки за справяне с COVID-19 и планирането на по-нататъшни действия на НАТО в подкрепа на съюзници и партньори. Били разгледани и ефектът от кризата в средносрочен и дългосрочен план, както и поддържането и засилването на капацитета за възпиране и отбрана на Алианса. Дискусията обхванала също противодействието на дезинформацията и пропагандата, свързани с пандемията от COVID-19.

Още по темата