Медия без
политическа реклама

В Москва са арестувани 180 опозиционери

Задържани са, защото на форума имаше хора без маски, съобщи МВР

13 Март 2021Обновена

Руската полиция задържа около 180 души на среща на независими и опозиционни политици от 56 региона в Москва в събота, обвинявайки ги във връзки с "нежелана организация", съобщи  тв Дождь. Основанието за "нежелана организация" го казва водещият полицейски служител по време на ареста. Но на сайта на МВР по-късно се появи съобщение, че в хотел "Измайлово" в Москва са задържани около 200 души, защото са били без предпазни маски. На кадрите в хотела се вижда, че участниците са маски, а и дори според руските закони неносенето на предпазна маска не подлежи на арест. Полицията пристига с няколко автобуса, очевидно решена да арестува. 

Форумът, насрочен за събота и неделя, бе събиране на общински съветници от цялата страна, коментира Андрей Пивоваров, организатор на събитието и изпълнителен директор на "Отворена Русия", базирана във Великобритания група, основана от бившия нефтен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски. Но основният организатор е "Обединена Русия", която не е забранена организация.

Още в началото на форума полицията влезе в сградата и започна да задържа присъстващите и да ги отвежда до полицейски. Руските опозиционни медии съобщават за над 180 задържани.

Полицейские пришли на форум независимых муниципалов. Всех муниципальных депутатов, спикеров среди которых Евгений Ройзман, Владимир Кара-Мурза, Андрей Пивоваров, Илья Яшин, Юлия Галямина выводят на улицы в автобусы. pic.twitter.com/hlhZoVv5dD

— Вот Так (@vottak_tv) March 13, 2021

"Полицията дойде на форума в Москва. Тук има 180 души от цялата страна. Всички са задържани. Искам да кажа, всички ", написа в Twitter опозиционният политик Илеа Ясмин.

Владимир Кара-Мурза, вицепрезидент на фондация "Свободна Русия", базирана във Вашингтон организация с нестопанска цел, сподели снимка от вътрешната страна на полицейски микробус, след като е задържан.

Полицията съобщи, че всички участници са задържани поради "дейността на нежелана организация", съобщи тв Дождь. След няколко часа, прекарани в ареста, полицията започна да освобождава задържаните. Те разказват, че им е задаван само един въпрос по няколко пъти "Каква връзка имате с "Отворена Русия"?"

"Отворена Русия" е една от над 30 групи, които Москва определи като нежелани и забранени съгласно закон, приет през 2015 г.

Правозащитниците казват, че законите за "нежеланите" организации и "чуждестранните агенти" могат да бъдат използвани за натиск срещу гражданското общество. Русия отрича това и казва, че законите са необходими за защита на националната сигурност от външни намеси.

Так силовики ворвались на форум «Муниципальная Россия»

Видео прислал «Новой» участник мероприятия pic.twitter.com/ZejRP0NW6M

— Новая Газета (@novaya_gazeta) March 13, 2021

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Москва, опозиция, арест

Още по темата

ОЩЕ ОТ ЧУЖБИНА

Глобален IT срив хвърли в хаос летища, борси, банки, медии

19 Юли 2024

Три оръжия са прогърмели край Тръмп

15 Юли 2024

US сенатор, громил корупцията у нас, е осъден за подкупи и изнудвания

17 Юли 2024

Българските евродепутати показаха кои от тях са европейци

17 Юли 2024

Джо Байдън дал положителен тест за ковид-19

18 Юли 2024