Медия без
политическа реклама

Мощни ветрове донесоха хаос в Западна Европа

Бедствието е взело най-малко шест жертви

02 Ноем. 2023
Щетите в Хага, Нидерландия.
БГНЕС
Щетите в Хага, Нидерландия.

Най-малко шест жертви е взела бурята Киърън, която връхлетя части на Западна Европа с рекордна скорост на вятъра - повече от 200 км в час, предава БНР.

Стихията е достигнала южната част на Нидерландия. Там е загинал един човек - ударен от паднало дърво. По същия нелеп начин е загинал и един човек в Белгия. Съборени от бурния вятър дървета са отнели живота на жена и в испанската столица Мадрид,

Бурята Киърън връхлетя и Британските острови със скорост на вятъра - 160 километра в час.

За Франция най-страшният епизод от бурята отмина, но много департаменти остават в оранжев код, изправени пред огромни щети. Загинали са двама души: шофьор на камион заради паднало дърво и мъж, отнесен от балкона си. 16 са ранени, сред тях много пожарникари. Възстановяването на поразената електрическа мрежа е трудно, стотици хиляди още са без ток.

Бурята е съборила покриви, огради, стълбове, отнесен е върхът на стара църква, а в Брест се е счупил кран, за щастие без пострадали. Пътищата в Бретан станаха недостъпни и движението е спряно, за кратко бе прекъснат и въздушният трафик на летището в Лил. Постепенно се възстановява и трафикът в столичния район Ил дьо Франс, където много линии бяха спрени от предпазливост. Според вътрешния министър Жерал Дарманен властите са успели да предотвратят още по-драматични последици. Скоростта на вятъра на места е достигнала рекорд от 190 км/час, а на Айфеловата кула са измерени 114 км/час.   

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

буря

Още по темата