Quantcast

Медия без
политическа реклама

Молдова призна, че говори румънски, а не молдовски

Новата президентка Мая Санду слага точка на езиковите националистически напъни

25 Дек. 2020
ЕПА/БГНЕС
Новата президентка Мая Санду положи клетва вчера на румънски, като държеше ръка върху конституцията, където пише, че държавният език е молдовски.

Молдовците говорят на молдовски. Грешка. Говорят на румънски, призна новата президентка на страната Мая Санду, която вчера встъпи в длъжност.

Часове след церемонията на сайта на президентската администрация бяха изтвършени знакови промени. Названието на основния език на сайта бе изменено от "молдовски" на "румънски", като абревиатурата  "md" бе заменена от знака "ro". Преди четири години веднага след встъпването си в длъжност доскорошният президент Игор Додон измени названието на езика на "молдовски" и освен това сне европейското знаме от входа на президентската сграда. То се вееше там, защото Молдова членува в Съвета на Европа, който още преди Европейския съюз си избра за свой символ синьото знаме със златните звезди в кръг.

На президентския сайт се измениха и някои рубрики, като отпадна рубриката "Първа дама", забеляза агенция Интерфакс. 

Според Конституцията на Молдова от 1994 г. държавен език е "молдовският върху основата на латинската азбука". До разпадането на СССР езикът на бившата съветска република Молдавия бе "молдавски", но на кирилица. През 2013 г. Конституционният съд постанови, че езикът е "румънски", както пише в Декларацията за независимост от 27 август 1991 г. Конституционният съд стигна до извода, че декларацията е приета преди конституцията и затова има предимство по този въпрос.

Политиците и досега спорят как да наричат езика си - молдовски или румънски, - но и едните и другите са съгласни, че двата са абсолютно идентични. В училищата от началото на 90-те години се преподава румънски. В Молдова се говори широко и руски език.

Ключови думи:

Молдова, език, румънски

Още по темата