Quantcast

Медия без
политическа реклама

Меркел и Макрон отиват в Истанбул заради мигрантите

10 Март 2020Обновена
ЕПА/БГНЕС
След срещата си с Йенс Столтенберт, Ердоган започна среща и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел (на снимката)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че ще бъде домакин на среща на върха в Истанбул на 17 март с лидерите на Франция, Германия и евентуално Великобритания за обсъждане на темата за мигрантите, след като Турция започна да им позволява да преминават към Европа.

Ердоган, който говори пред репортери в самолета на връщане от посещение в Брюксел, каза, че Турция не обмисля да затвори отново вратите към Европа засега и че Гърция трябва да отвори своите.
По повод на отношението на Гърция към мигрантите, струпали се на границата й, турският президент заяви: "Те трябва да знаят, че подходът им на границата е престъпление. Ще потърсим сметка за това !", предаде Анадолската агенция.

Вчера Ердоган бе в Брюксел, за да поиска от ЕС повече подкрепа от ЕС за войната в Сирия и за справянето с милионите сирийски бежанци в Турция, но европейските лидери му казаха, че преди това той трябва да спре да насърчава мигрантите да преминават границата с Гърция, съобщиха агенциите. В срещата участваха, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. "ЕС и Турция са на различно мнение по някои въпроси, но днес ще обсъдим с турския президент какво двете страни могат да направят за изпълнение на споразумението за миграцията. По някои въпроси сме на различно мнение, ето защо е важно да имаме честен и открит диалог, за да установим дали ще можем да преодолеем различията", каза Мишел преди срещата.

"Кризата с мигрантите, която има както хуманитарен аспект, така и представлява заплаха за сигурността, идва от Сирия. Нито една европейска страна не може да си позволи лукса, да остане безразлична. Очакваме конкретна подкрепа от нашите съюзници, за борбата, която Турция е оставена да води сама. НАТО е в критичен период, в който трябва да покаже ясно своята подкрепа.", каза Реджеп Ердоган на лидерите на ЕС и НАТО.

Европейският съюз, обаче, не оказва подкрепа за военните действия на Турция на територията на Сирия. Брюксел каза още преди кампанията на Анкара, че не одобрява идеята.

Освен това Европейският съюз обещава помощ на Турция за справянето с мигрантите, но не безусловно и безкритично.

"Събитията на гръцко-турската граница явно сочат, че става дума за политически мотивиран натиск към външните граници на Европейския съюз.", каза Фон дер Лайен на Реджеп Ердоган за мигрантите, които се опитват да влязат в Гърция.

"Предусловие за каквато и да е помощ за Турция, ще бъде спирането на подкрепата им за незаконните опити за прекосяване на границата на ЕС, както и изтеглянето на мигрантите от граничния район.", допълни влиятелният евродепутат Манфред Вебер.

Европейският съюз казва, че досега са били преведени малко по-малко от 6 милиарда евро, които Брюксел обеща на Анкара в сделката за спиране на мигрантския поток към Европа.

Според ЕС, парите са били дадени на Турция за построяването на училища и медицински центрове за милионите бежанци на тяхна територия.

Споразумението предвиждаше и други мерки, като взимане от европейски държави на бежанци директно от лагерите в Турция и осигуряването на безвизов режим за турските граждани при пътуването им в Европейския съюз.

Но 27-те бяха изненадани от мащаба на чистката в Турция, след опита за преврат срещу Ердоган през 2016 г. Според Брюксел тя е била насочена срещу критиците на управлението на президента.

Това накара ЕС практически да замрази преговорите с Турция за присъединяване към Общността.

"Обяснихме ясно на президента, че нашата решимост да продължим напред към решаването на тези проблеми е налице, но тя трябва да бъде реципрочна на действия от негова страна.", каза Урсула фон дер Лайен след продължилата 40 минути среща с Реджеп Ердоган.

Преди това Ердоган поиска от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг помощ за защитата на югоизточната граница на Алианса - турско-сирийската.

"Очакваме конкретна подкрепа от всички наши съюзници в тази борба", каза Ердоган след срещата си със Столтенберг и добави, че Турция прави големи жертви.

"Кризата в Сирия е заплаха за региона и за Европа, никой не може да остане безразличен към сирийската трагедия - каза още Ердоган, като изтъкна, че вече 9 години Турция се бори срещу терористи в региона.

"НАТО е в критичен процес, в който трябва ясно да покаже солидарността на своя съюз. Турция е единствената страна от НАТО, влязла в преки сражения с "Ислямска държава". Дадохме подслон на 3,7 млн. бежанци и очакваме конкретна подкрепа от нашите партньори", заяви Ердоган.

Турският президент призова съюзниците в Алианса за съпричастие - без повече да отлагат и без да поставят политически въпроси.

Той критикува Гърция, без да споменава името на страната: "Ирационално и необмислено е, че съюзник и съседна държава посочва Турция като виновна за нерегулираната миграция. Няма да позволим тази страна да се опита да постигне несправедливи ползи, като злоупотреби с настоящата ситуация и Европейския съюз".

Йонс Столтенберг пък заяви, че от държавите-членки на НАТО Турция е най-засегната от събитията в Сирия. И изтъкна, че в последните години Алиансът е инвестирал в Турция над $5 млрд. Столтенберг посочи, че НАТО присъства в Егейско море и се търсят възможности за допълнителна подкрепа на турската страна.

Столтенберг каза също, че при разговора си с Ердоган е засегнал и въпросите за покупката на руско въоръжение от Турция, за отношенията на страната с Москва и бъдещето на Афганистан.

 

 

Още по темата