Quantcast

Медия без
политическа реклама

Макрон получи плесница от млад роялист

Полицията арестува двама заради посегателството срещу президента в департамента Дром

08 Юни 2021

Френският президент Еманюел Макрон бе изненадан днес в департамента Дром (Югоизточна Франция) от 29-годишен мъж, който му удари плесница. Видео от инцидента се разпространи бързо в социалните мрежи. Вижда се как президентът протяга ръка да се здрависа с младия мъж през метално ограждение, а той го хваща с лявата ръка, придърпва го и с дясната го шамаросва. Нападателят изкрещява "Долу Макрония!"

Полицията веднага арестува двама, които са връстници, родени през 1992 г. в този департамент. Антуражът на президента твърди, че ясно са се чували роялистки лозунги, скандирани от двамата. Самоличността им е установена бързо - извършителят е посочен като Дамиан Т. - почитател на бойните спортове като кендо, - а съучастникът му е Артур С.

Президентът обяви пътуването си като "Тур дьо Франс", за да вдъхне на сънародниците си нова енергия след последната вълна от ковид-19. Целта му в този департамент бе да успокои хотелиерите и ресторантьорите. Малко преди инцидента  той заяви пред журналисти, че "демократичният живот има нужда от спокойствие и уважение от всички в страната - както от политиците, така и от гражданите". Досега Макрон не бе нападан физически и парадоксално е, че тази неприятност му се случи точно след като каза, че "в демокрацията опонентите могат да се изразяват свободно: на улицата, в печата, по телевизията... Ако омразата и насилието се върнат, демокрацията отслабва".

Лидерите на всички големи партии осъдиха инцидента. Премиерът Жан Кастекс заяви в парламента, че страната се нуждае от "републикански скок".

 

 

Ключови думи:

Еманюел Макрон, плесница

Още по темата