Медия без
политическа реклама

М. Овсяникова: Руснаците мислят бавно, но стигат до точката на кипене

19 Март 2022

"Чувствам се уморена и измъчена. Синът ми ми каза, че съм провалила живота на нашето семейство, но аз му отвърнах, че понякога е нужно да се действа безразсъдно, за да може животът ни да се подобри", казва Марина Овсяникова в интервю за "Новая газета" . Тя стана световно известна миналия понеделник, когато се появи в централната емисия "Время" с антивоенен плакат зад гърба на водещата. Протестът ѝ трая 10 секунди, преди да сменят кадъра, а тя бе арестувана. Засега ѝ е наложено само административно наказание да плати глоба от 250 евро. Все още не знае дали ще има и наказателно дело по закона, който забранява да се споменава думата "война".

"Недоволството у мен зрееше отдавна. Получих емоционален шок - няколко дни не можех да ям, да пия, да спя. Бях една седмица в почивка и когато се върнах на работа, заварих ужасна атмосфера - новините бяха изцяло пропагандни, а на екраните пред очите ми западните агенции показваха съвсем друга картина. Първи канал не показваше това, но аз ги гледах цяла седмица. И като приключи тази седмица, реших, че повече няма да се върна там и ще подам молба за напускане. На няколко пъти исках да изляза да протестирам на улицата, но видях какво правят с протестиращите - задържат ги и ги водят в полицейския арест. Тогава се роди планът ми за по-ефективен протест. Отидох в книжарницата. Купих лист картон и флумастери и направих плаката. В понеделник отидох на работа. Оставих го в колата, после го взех, като го скрих в ръкава на палтото си. Държах палтото в ръцете си и така влязох в нюзрума. Извадих плаката и влязох директно в студиото. Милиционерът не ми обърна внимание, та за 50 години програма "Время" такова не се беше случвало", разказва Овсяникова.

Написала плаката и на английски заради западната публика. "По този повод ме разпитваха с кои западни спецслужби съм свързана. Това беше първият въпрос на разпита. Никой не повярва, че съм обикновен служител в "Първи канал", който не е свързан с МОСАД, МI-6, ФБР.", казва тя. 

"Да, отказах на президента Макрон да замина за Франция. Разбира се, че се безпокоя за децата си. Ако има опция те да заминат, а аз да остана тук, веднага бих ги изпратила. Но това не е на дневен ред, баща им е тук и той никога не би напуснал Русия. Бившият ми мъж е режисьор в испанската редакция на "Россия сегодня". Работи с Маргарита Симонян. Това е неговият избор. А аз се смятам за руска патриотка и никога не съм си мислила да живея в чужбина. Не съм готова да изгубя 10 години, за да свикна с живота в чужбина. Семейството и приятелите ми са тук.", обяснява журналистката.  

Синът ѝ може да бъде повикан всеки момент войник, много си притеснява, както и за всички момчета, които са пратени да воюват в Украйна. (Навсякъде в текста, където става дума за война и воюване, е оставено празно място заради закона, който го забранява)

Разпитвали я цяла нощ и на другия ден, докато не я закарали в съда. Питали са я едно и също - кои са съучастниците ѝ, за кои служби работи, какво са й писали украинските ѝ роднини и т. н. Не са позволили да се обади по телефона на адвокат, на роднините си. Казвали ѝ - това не е разпит, това е приятелска беседа, хайде да пийнем кафенце, да хапнем палачинки.

"Следователят все подхвърляше - това май ще е административно дело или не, май отиваме към наказателно, а аз отговарях, че не схващам юридическите нюанси и искам адвокат", разказва Овсяникова.  

"В телевизията мнозинството са с либерални възгледи, които не съвпадат с убежденията на ръководството. Това са умни и образовани хора, пътуват в чужбина и виждат какво става. Мисля, че във федералните тв канали путинистите не са повече от 2-3%. Много от колегите ми изключват звука, като почне програма "Время". Не мога да коментирам Екатерина Андреева (водещата, зад чийто гръб се появи Марина). Не я познавам, разминаваме се по коридорите. Виждам какво пуска в Инстаграм - пътешества, прави йога (видеото, в което Андреева прави йога и повтаря "Стой като скала", също доби световна популярност, бел.ред.), вероятно така се дистанцира от случващото се", обяснява журналистката. 

"Въпреки възгледите си не напуснах по-рано телевизията, защото и аз имам кредити и трябва да храня децата си. Устройваше ме графикът на работа - една седмица работиш, една почиваш. Отличен Work-Life balance, както казват в Европа. Като цяло ме беше търпимо, докато не започна войната. Хората трябва да се замислят. Трябва да разберат, че проблемите им са пряко следствие от случващото се в Украйна. Проблемите набъбват като снежна топка и ще станат лавина. Руснаците мислят много бавно, но в един момент стигат до точката на кипене. Трябва време народът да осъзнае какъв стана животът ни.

- Но украинският народ не разполага с толкова време да чака?, казва интервюиращият - Да, и затова се опитах да размърдам руската публика, да се замисли.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?