Медия без
политическа реклама

Кремъл помилва организатора на убийството на Анна Политковская

Сергей Хаджикурбанов е подписал договор за участие във войната срещу Украйна и вече дори заемал ръководна длъжност

14 Ноем. 2023
Убийството на журналистката предивиква и досега гняв и възмущение в целия демократичен свят
Архив ЕПА/БГНЕС
Убийството на журналистката предивиква и досега гняв и възмущение в целия демократичен свят

Един от мъжете, обвинени в убийството на руската журналистка Анна Политковская, беше помилван след като служи в руската армия на предната фронтова линия във войната с Украйна, предават ДПА и БТА, като се позоват на информация в местни медии. Помилването на бившия служител на полицията, осъден на двадесет години затвор през 2014 г., беше потвърдено пред новинарския портал РБК от адвоката му.

ТАСС посочва, че става въпрос за бившия дознател от отдела за борба с организираната престъпност Сергей Хаджикурбанов, който е от севернокавказката руска република Чечения.

"По моя информация Хажикурбанов е подписал договор с министерството на отбраната и след това е бил помилван", казва за ТАСС адвокатът Алексей Михалчик. По неговите думи след изтичането на първия договор, който според ДПА е бил за шест месеца, бившият затворник е останал на служба във въоръжените сили на Русия. Понастоящем той има нов договор и заема ръководна длъжност в бойно подразделение. Baza, без да уточнява източник, пише, че Хаджикурбанов е „попаднал в зоната на войната в края на 2022 г.“. Започнал службата си като командир на разузнавателно отделение и „в рамките на няколко месеца“ станал командир на батальон.

"Искам да подчертая, че от самото начало на процеса по делото за убийство на Политковская той не се признаваше за виновен, и досега се смята за невинен, нямаше никакви доказателства за негова роля в убийството, така че човекът може да бъде приветстван, че се е сдобил със свободата си, макар и по такъв начин", добави Михалчик.

Политковская беше убита пред жилището си в Москва на 7 октомври 2006 г. ТАСС припомня, че според заключението на съда чеченецът Лом-Али Гайтукаев е получил заповед да извърши убийството и е сформирал престъпна група. В нея са били привлечени началникът на 4 отдел на дирекцията за оперативно издирване към Главното управление на вътрешните работи (ГУВД) Дмитрий Павлюченков, братята Рустам, Джабраил и Ибрахим Махмудови и Хаджикурбанов.

Руският президент Владимир Путин каза през 2019 г., че е направил всичко, за да разкрие убийството на Политковская, но лицето, поръчало престъплението, все още не е известно на разследването.

Руският журналист Дмитрий Муратов, който е носител на Нобелова награда за мир, заяви пред местни медии, че помилването е пример как систематично се потъпкват правата на жертвите на държавните репресии в Русия, посочва ДПА. Агенцията допълва, че един от обвинените за убийството на Политковска междувременно е починал в затвора.

Семейството на журналистката подозира политически мотив в убийството и все още настоява за пълно разследване по случая. Руската медия "База" публикува в своя канал в приложението "Телеграм" информацията, че помилваният е бил пратен на руско-украинския фронт в края на миналата година.

ДПА отбелязва, че Русия е понесла тежки загуби в първите месеци на войната в Украйна и е започнала кампания по набор на кадри за фронта сред затворниците. На престъпници, някои от които с присъди за тежки престъпления, е била обещана свобода срещу служба в армията.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата