Медия без
политическа реклама

Китай разкритикува ядрените заплахи на Путин

Джо Байдън и Си Дзинпин се срещнаха, но не се разбраха за Тайван

14 Ноем. 2022Обновена
БГНЕС
Ли Къцян

Срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), която приключи вчера в камбоджанската столица Пном Пен, се превърна в "студен душ" за Русия, чиито ядрени заплахи разгневиха Китай. На срещата присъства и руският външен министър Сергей Лавров.

В обръщение към представителите на срещата ръководителят на китайската делегация, премиерът Ли Къцян, разкритикува ядрената реторика, от която е увлечено руското ръководство на фона на провалите във войната с Украйна. Ли Къцян нарече "безотговорни" заплахите за използване на ядрени оръжия, пише "Уолстрийт Джърнъл''.

Въпреки че Ли Къцян не спомена директно Русия, официалният представител каза, че речта му ясно показва, че Пекин е недоволен от думите и действията на Кремъл. Къцян заяви, че никоя страна не трябва да използва или заплашва с ядрени оръжия и човечеството трябва да научи урока си от историята.

"Китай вероятно е едновременно изненадан и разочарован от начина, по който върви руската военна операция", каза анонимен източник пред ''Уолстрийт Джърнъл''.

Затопляне на отношенията

Три часа продължи първата среща очи в очи на американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин на остров Бали. "Имахме открит и откровен разговор за нашите приоритети и намерения", заяви след разговора Байдън, който леко кашляше и се извини с настинка. "Беше ясно - и от негова, и от моя страна, че ще защитаме американските интереси и ценности, ще промотираме всеобщите човешки права, ще защитаваме международния ред и ще работим съвместно със съюзниците и партньорите си", каза Байдън.

"Ще се конкурираме ентусиазирано, но аз не търся конфликт, а отговорна конкуренция. И искам да сме сигурни, че всяка държава ще се придържа към междунардните правила по този път. Обсъждахме тези въпроси", каза още американският президент. Той е заявил, че Китай и САЩ трябва да са способни да работят заедно за решаване на глобалните предизвикателства. Двамата със Си са се разбрали за визита на държавния секретар Антъни Блинкен в Китай и за отворени линии на комуникация между двете страни.

Никога не трябва да стигаме до ядрена война, тъй като в нея не може да има победители, единодушни са двамата лидери. Двамата са против ядрената заплаха да се използва във войната в Украйна. Си и Байдън обсъдиха горещия картоф между двете страни - Тайван, но не се разбраха. "Независимост на Тайван е немислима", заявил е китайският лидер. "САЩ ще бъдат против всякакво едностранно изменение на статуквото", отвърнал е Байдън.

Днес Байдън обяви пакет от инвестиции за Индонезия, които обхващат области като извънредната климатична ситуация и продоволствената сигурност и включват споразумение за улавяне на въглерод на стойност 2,5 млрд. долара между ExxonMobil и индонезийската държавна енергийна компания Pertamina.

На срещата не се очаква Байдън и Си, чиято последна дискусия беше по телефона през септември, да направят дипломатически пробив, а вместо това ще се опитат да „рестартират“ отношенията между Вашингтон и Пекин. Срещата е резултат от десетки часове преговори между американски и китайски служители през последните няколко месеца. Байдън е провел общо пет телефонни и видео разговора със Си от началото на 2021 г., но днешната среща ще бъде първата им лице в лице от 2017 г., когато Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама. 

 

Ключови думи:

Джо Байдън, Си Цзинпин, бали

Още по темата