Медия без
политическа реклама

Ирански ракети удариха американското консулство в Ербил

13 Март 2022Обновена

14 ирански балистични ракети удариха американското консулство в Ербил, Ирак, военната база в града и няколко други цели. Пострадала е и сградата на TV канала "Кюрдистан 24". Атаката бе извършена в нощта срещу неделя.

Щетите са тежки, но засега няма данни за жертви. Зенитната артилерия в столицата на иракски Кюрдистан се опитваше да свали нови ракети. Спрени са полетите на самолети в района.

Първите данни показват, че изстреляните ракети са Fateh-110 - ирански балистични ракети с малък обсег. Предполага се, че ракетите са изстреляни от иранската военна базата Хасабад в Тебриз. Ирански медии съобщиха, че атаката вероятно е отговор на убийството на двама ирански офицера, които преди дни бяха застигнати от израелски ракети в Сирия.

Ирански медии: "Това е само вторият път в историята, когато Иран изстрелва балистични ракети директно срещу американски войски от своя територия. Единственият друг случай е при отмъщението за убийството на генерал Касем Солеймани през 2020 г."

 

ПОЕТА ОТГОВОРНОСТ

Около 20 часа по-късно Иранската революционна гвардия потвърди, че са изстреляни снаряди спрямо обекти, използвани от Израел. "Стратегически център за конспирация и пакости на ционистите беше ударен от мощни прецизни ракети, изстреляни от Корпуса на гвардейците на ислямската революция", се казва в изявление на гвардейците, цитирано от БГНЕС и АФП.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ирак, Ербил, консулство