Медия без
политическа реклама

Индия се преименува на Бхарат

Гостите на Г-20 вече получиха покани за вечеря в събота с новото име на страната

05 Септ. 2023
Съобщението на индийската телевизия за предстоящата смяна на името на страната
Стопкадър от екрана
Съобщението на индийската телевизия за предстоящата смяна на името на страната

Индийското правителство планира да внесе резолюция с искане за използване на думата "Бхарат" (името на Индия на хинди) като официално име на държавата по време на специалната сесия на парламента на страната, насрочена за 18-21 септември. Това съобщи индийският телевизионен канал Times Now, като се позова на източници от управляващата Индийска народна партия (партия Бхаратия Джаната).

Държавните езици в Индия са хинди и английски, като на английски език страната се нарича India, а на хинди - Bharat. Първият член на индийската конституция гласи: "Индия, също и Бхарат, е съюз на щатите". Традиционно на официално международно ниво се използва английското име, а във вътрешнополитически план - името "Бхарат".

За първи път в историята на независима Индия терминът "Бхарат" се използва за международна аудитория в официална покана за вечеря от името на президентката Драупади Мурму, на която се очаква да присъстват лидерите на страните от Г-20 (Групата на двадесетте най-силни икономики в света). "Президентът на Бхарат има честта да покани на вечеря в събота, 9 септември <...>", гласи текстът на официалните покани до чуждестранните лидери.

Промяната на международното име на Индия е една от точките в програмата на националистическата Индийска народна партия. Представителите на политическата сила смятат, че международното име на страната е препратка към времето на британската колонизация.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Индия, Бхарат

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?