Quantcast

Медия без
политическа реклама

Индия се преименува на Бхарат

Гостите на Г-20 вече получиха покани за вечеря в събота с новото име на страната

05 Септ. 2023
Стопкадър от екрана
Съобщението на индийската телевизия за предстоящата смяна на името на страната

Индийското правителство планира да внесе резолюция с искане за използване на думата "Бхарат" (името на Индия на хинди) като официално име на държавата по време на специалната сесия на парламента на страната, насрочена за 18-21 септември. Това съобщи индийският телевизионен канал Times Now, като се позова на източници от управляващата Индийска народна партия (партия Бхаратия Джаната).

Държавните езици в Индия са хинди и английски, като на английски език страната се нарича India, а на хинди - Bharat. Първият член на индийската конституция гласи: "Индия, също и Бхарат, е съюз на щатите". Традиционно на официално международно ниво се използва английското име, а във вътрешнополитически план - името "Бхарат".

За първи път в историята на независима Индия терминът "Бхарат" се използва за международна аудитория в официална покана за вечеря от името на президентката Драупади Мурму, на която се очаква да присъстват лидерите на страните от Г-20 (Групата на двадесетте най-силни икономики в света). "Президентът на Бхарат има честта да покани на вечеря в събота, 9 септември <...>", гласи текстът на официалните покани до чуждестранните лидери.

Промяната на международното име на Индия е една от точките в програмата на националистическата Индийска народна партия. Представителите на политическата сила смятат, че международното име на страната е препратка към времето на британската колонизация.

Ключови думи:

Индия, Бхарат