Медия без
политическа реклама

ИД пусна подробен клип от атаката в “Крокус”

24 Март 2024
ИД твърди, че терористите са нейни членове

Информационната агенция Амак, свързана с "Ислямска държава", публикува видео, показващо как нападателите на "Крокус" влизат в сградата, откриват огън и убиват една от падналите жертви с огнестрелно оръжие, съобщава bbc.ru.

На кадрите се виждат четирима нападатели. За автентичността на клипа може да се съди по това, че облеклото им изглежда по същия начин като на видеозаписите, заснети от свидетели на нападението. Мястото, където е заснето видеото, също е извън съмнение. Прави впечатление фактът, че във видеото не се забелязва припряност и вълнение в действията на нападателите. Гардовете изобщо не са в кадър.

В същото време лицата на бойците са замъглени в записа, а гласовете им са променени, за да скрият самоличността им. Според последните твърдения на ИД четирима души са участвали в нападението. Ислямисти твърдят, че някои от жертвите са били обезглавени при атаката. Потвърждение за това няма.

Видеото съдържа арабски субтитри, които придружават религиозните лозунги, извиквани от екстремистите. В един момент на записа се вижда как един от нападателите открива огън с автомат по хората в сградата. Друг в този момент го насърчава, призовавайки го „убивай, не ги щади“.

Това е четвъртото изявление, публикувано от "Ислямска държава" след атаката срещу Crocus City Hall.

Въпреки всичко това, руската пропагандна машина продължава да настоява за “украинска следа” в терористичния акт. Украйна отрича. САЩ смятат, че зад атаката стои ИД.

Броят на пострадалите от терористичната атака в Москва се е увеличил до 152, съобщават от московският щаб на Министерството на извънредните ситуации.

„В резултат на терористичната атака бяха засегнати общо 285 души (8 деца), от които 133 души загинаха (включително 3 деца)“, се казва в изявлението. Много от ранените, над 100 души, са в критично състояние.

Днес в Русия е ден на национален траур, като всички флагове в страната са спуснати наполовина и са отменени всякакви мероприятия и забавните програми по телевизиите.

Ключови думи:

Крокус, терор в Москва