Медия без
политическа реклама

Путин: Терористите в “Крокус” са радикални ислямисти, но поръчител е Украйна

Московски съд остави в ареста обвинените за нападението в "Крокус хол"

25 Март 2024Обновена
ЕПА/БГНЕС
Един от обвинението за нападението в "Крокус сити хол" по време на изслушването за мярката за неотклонение в съда, 24 март 2024 г.

Руският президент Владимир Путин най-накрая призна очевидното - че терористичната атака в “Крокус” е дело на радикални ислямисти, но упорито не се отказва от “украинската следа”.

“Знаем, че терористичната атака е извършена от радикални ислямисти, но ни интересува поръчителят. САЩ по различни канали се опитват да убедят всички, че в кървавия терористичен атентат уж няма и следа от Киев, че това е ИДИЛ. Трябва да разберем наистина ли радикалните ислямисти са решили да ударят Русия. Възниква въпросът кой има полза от това, терористичната атака в “Крокус” е брънка в поредица от опити на тези, които се борят с Русия от 2014 г. с ръцете на неонацисткия режим в Киев. Руските въоръжени сили държат инициативата по целия фронт, „контранастъплението“ на въоръжените сили на Украйна се провали, Киев се опитва да получи пари, а тези, които подкрепят режима в Киев, не искат да бъдат съучастници в терора, но има много въпроси. Трябва да се отговори на въпроса защо терористите се опитаха да отидат в Украйна, след като извършиха престъпление в “Крокус,” кой ги чакаше там”, каза Путин на съвещание за мерките, които трябва да се вземат след атаката в “Крокус”, цитиран от РИА “Новости”.

Всъщност няма никакви доказателства, че терористите са се опитали да идат в Украйна. Те бяха заловени в Брянска област, след като според официалните беларуски власти им е попречено да минат границата с Беларус.

Според Путин, тези, които са планирали терористичната атака, са се надявали да посеят паника и раздор в обществото, но са били посрещнати с единство и решителност за съпротива.

“Терористичната атака в “Крокус” е била внимателно планирана и подготвена”, каза председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин. При задържането на терористите са открити два АК-74, над 500 патрона, 28 пълнителя и бутилки с остатъци от бензин. Обвинените за терористичната атака в “Крокус” са дали подробни показания за поръчителите и тези, които са съдействали за подготовката й, добави Бастрикин, без да уточни кои са те. Според него всички обвиняеми по време на разпита и в съда са признали вината си в подготовката на терористичен акт.

Общо 139 души са загинали при атаката. 40 души са починали от огнестрелни рани, 45 души - от пожара, каза Бастрикин. Не е ясно останалите как са загинали.

На съвещанието изобщо не бяха коментирани действията на спецчастите в “Крокус”. Те пристигнаха с час закъснение и дълго време не щурмуваха сградата, позволявайки на терористите да убиват намиращите се там посетители. Не бе коментиран и фактът, че терористите успяха да се измъкнат и да преминат безпроблемно над 350 км в колата, в която бяха пристигнали и се издирваше.

Съдът в московския район Басманни определи мярка за неотклонение арест до 22 май на четирима души, срещу които бяха повдигнати обвинения за извършване на терористичния акт в "Крокус" в петък, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. При нападението загинаха 137 души, а най-малко 182 бяха ранени.

Обвинените са Далериджон Мирзоев, Саидакрами Рачабализода, Шамсадин Фаридуни и Мухаммадсобир Файзов. Четиримата са граждани на Таджикистан.

По всички арестувания имаше следи от изтезания.

32-годишният Далерджон Мирзоев бе със синини по лицето. 30-годишният Сайдакрами Муродали Рачабализода бе доведен в съда с превръзка на главата, а в Телеграм бе разпространен запис как при ареста му бе отрязано част от ухото. 25-годишният Шамсудин Фаридуни бе със силно подуто лице. Преди това Телеграм канали, свързани със силите за сигурност, публикуваха снимка, на която той е измъчван с ток в слабините. 19-годишният Мухаммадсобир Файзов беше отведен в съда от реанимация и бе вкаран в залата на носилка, придружен от лекари.

От Следствения комитет съобщиха, че са задържани общо 11 души. 

Следобед Басманният съд на Москва арестува още трима обвиняеми по делото за нападението в “Крокус” - Диловар, Аминчон и Исроил Исломов ще останат в следствения арест до 22 май.

Диловар Исломов е предишният собственик на бялото "Рено", с която терористите пристигнаха в “Крокус” вечерта на 22 март. Следственият комитет твърди, че Диловар и брат му Аминчон са участвали в „организирани групови дейности“ от един от нападателите, Шамсидин Фаридуни.

Аминчон Исломов обаче твърди, че заедно с брат си сами са дошли в полицията, след като са научили за терористичната атака, пише Mediazona. Седмица преди това Диловар Исломов е продал колата си.

Отговорност за нападението пое "Ислямска държава", която разпространи 4 изявления за това. Беше пуснат и видеоклип от нападението. Но руският президент Владимир Путин заяви, че извършителите са бягали към Украйна, която според него е подготвяла "прозорец", който да им позволи да се скрият на украинска територия.

Днес “Ислямска държава” заплаши с нови атаки в Русия като отмъщение за мъченията, на които са били подложени нейните бойци след ареста.

На 8 март посолствата на САЩ и Великобритания съобщиха, че са възможни терористични атаки в Москва в следващите два дни. Те предупредиха гражданите си да избягват големите събирания в руската столица. Путин нарече предупрежденията "откровен шантаж и намерение да се уплаши, дестабилизира нашето общество".

“Няма участие на Украйна в терористичната атака в “Крокус”. Украинското правителство даде ясно да се разбере това, а руснаците не представиха никакви доказателства, защото няма доказателства за украинско участие“, заяви на брифинг днес говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

Ключови думи:

Крокус, терор в Москва