Медия без
политическа реклама

4 неудобни въпроса за терористичната атака в Москва

Коментаторите откриват азбучни пропуски на службите и не изключват трагичният сценарий да се повтори

23 Март 2024Обновена
EPA/BGNES
Следователи оглеждат щетите на покрива на мола

Руската столица се сблъска с едно от най-големите терористични нападения в своята история. Атентатът в "Крокус Сити Хол" е вторият по брой жертви след трагедията в Беслан от 2004 г., в която загинаха 330 души, предимно деца. Но за разлика от предишни случаи настоящият е омотан от противоречиви факти и недомлъвки, които показват пропуските на руските спецслужби, анализира беларуският сайт Nexta, базиран в Полша. 

 

1. Защо мерките за сигурност са били разхлабени? 

Един от моментите, който предизвиква въпроси, е за изключените металдетектори и липсата на проверка на багажа на зрителите в деня на атаката. Тези мерки за сигурност са стандартни при скупчване на много хора, но по необясними причини са игнорирани. Според данни на оцелелите, става дума за явно пренебрегване на протокола за сигурност, при положение че напоследък в Москва са били засилени мерките в метрото и търговските центрове. 

Видеата от "Крокус" показват, че охранителите не се съпротивляват на нападателите. Били са въоръжени само с палки. А охранителната фирма е собственост не на кого да е, а на "Росгвардия".  Това отново предизвиква въпрос за способността на Кремъл да реагира при извънредни ситуации


2. Защо са игнорирани предупрежденията на западните спецслужби?

Не по-маловажен е фактът, че посолствата на западните страни, включително САЩ, Великобритания и Германия, своевременно предупредиха за евентуална терористична акция. Дори агенция "Ройтерс" съобщи, че руските власти са получили предупреждения за потенциална заплаха от “Ислямска държава” (ИД). Руският президент Владимир Путин обаче не само пренебрегна предупрежденията, но и ги нарече "откровен шантаж с намерение да се уплаши, дестабилизира нашето общество".

След нападението от руските служби се оправдаха, че предупрежденията са били твърде общи, а говорителката на руското външно министерство Мария Захарова дори се скара на Запада, че не дава на Русия цялата информация, с която разполага.

Без отговор остава въпросът и защо САЩ и останалите западни държави ще предупреждават Москва, ако терористичният акт се готви от Украйна, както гласи руската версия,

 

3. Защо спецслужбите действат мудно?

Един от най-загадъчните аспекти в случилото се е късното пристигане на спецслужбите в "Крокус", при положение че съвсем близо - само на 4 км, се намира зданието на Главното управление на регионалната сигурност/ОМОН. 

Не е ясно и защо спецчастите не влизат веднага в сградата, след като пристигат, а оставят терористите да убиват хора.

"Главната задача на всички власти в момента е да отвлекат вниманието от пълния провал по всички фронтове. Ако имате четирима души с автоматично оръжие, дори и трима, които влизат в концертна зала и започват да убиват хора, това означава пълен провал на всички служби, отговорни за сигурността. Фактът, че специалните части щурмуват залата чак час след началото на стрелбата, докато вътре продължават да убиват, означава пълен провал на МВР. Щом терористите не вземат заложници, задачата на спецподразделенията е да щурмуват веднага. А те са стояли и чакали. 

Какво става след това? Въпреки отцеплението, терористите се качват в колата и отпрашват. И четиримата заедно. Те пътуват в колата и никой не ги спира чак до Брянска област, която е на около 350 км от Москва. Къде са камерите? Москва е осеяна с камери. Какво следят? Дали някой не е облечен в цветовете на дъгата?!

Освен това аварийните изходи на "Крокус" са били заключени. Колко души са загинали заради това? Кой ще повдигне тези въпроси? Никой. Всички са заети с ЦРУ и плана на Зеленски да съсипе концерта на група "Пикник", пише в Телеграм канала си анализаторът Майкъл Наки.

В Телеграм канала си Ксения Собчак пише, че терористите са напуснали “Крокус” в 20:13 часа.

“Това означава, че от 20:13 до 21:30, повече от час, пожарникарите и силите за сигурност не са евакуирали ранените и дишащите въглероден двуокис посетители на “Крокус”. "Тоест, поради неспособността на силите за сигурност и ФСБ да работят, загинаха много повече хора, отколкото би могло да се случи. В края на краищата от 20:13 до 21:30 (времето, когато започна щурмът и пожарникарите влязоха в “Крокус) никой не стреля вътре”, удивлява се Наки.

Все още няма обобщени данни колко точно хора са загинали от стрелбата на терористите и колко - от пожара след това. Но само в две от тоалетните бяха открити 28 и 14 тела на починали от задушаване.
 

4. Къде е тази "украинска следа"?

Пропагандната кампания в търсене на "украинска следа" в тази трагедия бе разгърната в руските държавни медии. Посоката, зададена отгоре, поставя под съмнение неутралността и обосноваността на изводите, които могат да се направят в "разследването".

"На видеата с разпитите на арестуваните, разпространени от канали, близки от ФСБ, задържаните казват защо са извършили атентата. Но тяхната версия за нападението е напълно различна от предишни операции на украинските спецслужби на руска територия”, пише украинският журналист Денис Казански.

“Първи "Комерсант" пусна версията за украинската следа, и че нападателите вероятно са членове на паравоенния "Руски доброволчески корпус". Той се състои от руснаци, които воюват на страната на Украйна. Източници на "Комерсант" твърдяха, че става дума за млади хора, които са си залепили бради и мустаци. Днес украинската следа бе потвърдена от ФСБ и казана в обръщението на Путин - атентаторите са искали да минат руско-украинската граница, където имало осигурен коридор за тях, а в Украйна са имали контакти. Още в петък вечерта руските пропагандисти започнаха енергично да отричат западната версия, че зад атентата стои ИД. Днес сутринта главната редакторка на RT Маргарита Симонян написа, че това "не е ИД, това са украинци (хохли)". 

Прокремълският политолог Сергей Марков написа, че този атентат не може да се извърши от мюсюлмани, защото става в свещения месец Рамазан и в свещения ден петък. 

Но един от разпитваните казва, че участва в акцията, защото му е платено. Парите му е предложил проповедникът, който той слушал в "Телеграм". Задържаният пристига в Русия от Турция на 4 март, говори руски. Другият задържан, посочен от Симонян за главатаря им, не говори руски и го разпитват с преводач,” коментира Казански.

"Путин подхвърля кокалчето на своите пропагандисти за "украинския коридор за терористите" и толкова. Всички са доволни. Сигурно предстоят нови видеа с терористите, които след съответния бой ще кажат, че лично Зеленски им е заповядал,” пише Майкъл Наки. 

"Най-страшното следствие от това мълчание за проблемите е, че този сценарий може да се повтори. Затова всички, които са останали да живеят в Русия, нека знаят: на държавата не ѝ пука за вас. Заети са с това да убият колкото може повече граждани в съседната страна. Вашата сигурност е във вашите ръце", заключава коментаторът.  

Телеграм каналът "Можем да обясним" детайлно анализира обръщението на Путин и намира потвърждение, че терористите не са бягали към Украйна, а към Беларус. 

"Именно беларуските силоваци са помогнали на руските да заловят четиримата заподозрени. Близкият до Кремъл канал Baza съобщи днес в 9 ч., че автомобилът с предполагаемите терористи е задържан в Брянска област, в селцето Тьоплий. То е само на 43 км от Беларус и на 118 от Украйна. Час и половина по-късно депутатът Александър Хинщайн, близък до ФСБ, разказа, че заподозрените са арестувани в района на село Хацун, Карачаевски район. То е почти равноотдалечено от Беларусия и Украйна - 166 и 136 км.

Владимир Путин се обади първо на беларуския президент Лукашенко, за да обсъдят терористичната акция. 

Два часа преди обръщението на Путин беларуският посланик Дмитрий Крутой заяви, че беларуските силоваци са помогнали на руските си колеги, за да попречат на терористите да избягат. 

Дори близкият до властта канал Brief признава, че в момента е невъзможно да се премине руско-украинската граница. Тя е минирана, покрита е с чувствителни средства за контрол. "В последните 2 години ФСБ направи специален заслон срещу навлизането на диверсионно-разузнавателни групи”, анализира каналът.

“Какъв идиот трябва да си, за да се опиташ да отидеш в Украйна след извършване на терористичен акт?!? Та границата с Русия е затворена и не просто затворена. Терористът трябва да премине през полицейски постове, “Росгвардия”, контрола на специалните служби… Да не говорим за руските войски, съсредоточени в Брянска, Курска и Белгородска област, които са разположени в граничната зона. Освен това там сега се водят ожесточени битки с РДК и легиона „Свобода на Русия“.  Така възниква въпросът: как терористите ще отидат в Украйна? Никак”, пише украинският военен коментатор Александър Коваленко. И добавя: “От друга страна, терористите пристигнаха в “Крокус” с микробус с белоруски номера, които руските пропагандисти първоначално нарекоха украински.

Терористите бяха арестувани сутринта на 23 март в района на село Тьоплий, на няколко километра от границата с Беларус. В тази връзка бих искал да отбележа, че на територията на Беларус все още има до 500 бойци на ЧВК "Вагнер", чиито задачи включват обучение на беларуската армия за извършване на диверсионна и разузнавателна дейност. Самите ЧВК “Вагнер” са известни с диверсионната си и терористична дейност както в страните от Близкия Изток, така и в Африка и Украйна. Като цяло, ако следите водят, то явно не са към Украйна, която руските власти толкова упорито се опитват да свържат с клането в “Крокус”.

Фактът, че ИД пое официално отговорност за терористичния акт и дори публикува снимка на екстремистите, които атакуваха Crocus City Hall, също не разколеба пропагандаторите на Кремъл.

Както The Insider отбелязва, цветът, кройката и щампата на дрехите на двама от снимката съвпадат с дрехите на задържаните по подозрение за извършване на терористична атака. В придружаващия текст на снимката се казва, че четиримата мъже са били въоръжени с картечници, пистолет, ножове и бензинови бомби и са наблюдавали внимателно мястото, преди да извършат атаката.

САЩ също твърдят, че по тяхна информация зад атаката стои ИД.

Ключови думи:

терор в Москва, Крокус