Медия без
политическа реклама

Атентатът в Москва предизвика опасения за терор в Париж 2024

ИД "Хорасан" става все по-опасна и измества целите си към Европа, предупреждават западни служби

25 Март 2024Обновена
ЕПА/БГНЕС
ИД "Хорасан" използва за атентатите си предимно хора от страните в Централна Азия, каквито са и арестуваните за нападението в "Крокус"

Атентаторската атака в московския комплекс "Крокус сити хол", при която загинаха 137 души, а най-малко 182 бяха ранени, предизвика силни опасения за терористично нападение в Париж по време на олимпийските и параолимпийски игри през лятото.

„Притеснявам се за олимпиадата в Париж - казва пред в."Ню Йорк Таймс" Едмънд Фитън-Браун, бивш висш служител на ООН в отдела за борба с тероризма, който сега е старши съветник на проекта за борба с екстремизма. - Те биха били първокласна терористична цел.“

Според него сред основните фактори, които може да "вдъхновят" терористите за нападение по време на игрите са наличието на техни "спящи клетки" в Европа, потокът от фото- и видеоматериали от случващото се при конфликта в ивицата Газа, както и подкрепа от рускоговорящи хора, които живеят в различни държави на Стария континент.

"Ню Йорк Таймс" отбелязва, че в януарския доклад на ООН се говори за "някои лица от севернокавказки и централноазиатски произход, отправящи се към Европа през Афганистан или Украйна". Според анализа тези лица може да бъдат използвани от най-радикалната ислямска групировка ИД "Хорасан вилает", която пое отговорност за събитията в Москва от 22 март.

"Заплахата от ИД "Хорасан" предизвиква много сериозна загриженост в аспекта на борбата с тероризма. Повечето атаки в световен мащаб, за които те поеха отговорност, всъщност са извършени от нейни бойци, живеещи извън Афганистан", заяви Аврил Д. Хейнс, директор на националното разузнаване, пред панел на американския Сенат този месец.

А ген. Майкъл Е. Курила, шеф на централното командване на армията, каза пред комисия в Камарата в четвъртък, че ИД "Хорасан" "продължава да има способността и волята да атакува интересите на САЩ и Запада в чужбина в рамките само на шест месеца с малко или никакво предупреждение.”

През януари ИД "Хорасан" извърши двоен бомбен атентат в Иран, при който бяха убити десетки и ранени стотици по време на възпоменателна служба за покойния генерал Касим Сюлеймани. А атаката в Москва бе третият концерт, който групировката окървавява през последното десетилетие след нападението в театъра "Батаклан" в Париж през ноември 2015 г. (по време на изпълнение на групата Eagles of Death Metal) и самоубийствения атентат на концерта на Ариана Гранде в Манчестър през май 2017-а.

Но възходът и обхватът на действие на ИД "Хорасан" се увеличиха през последните години с трансгранични удари в Пакистан и нарастващия брой заговори в Европа. Повечето от последните бяха осуетени, което накара западните разузнавателни служби да повишат нивото си на бдителност за действията ѝ.

Миналия юли Германия и Холандия извършиха координирани арести на седем лица от таджикски, туркменски и киргизки произход, свързани с ИД "Храсан", заподозрени за планирани атаки в Германия. В края на годината пък трима мъже бяха задържани в провинция Северен Рейн-Вестфалия за подготвяно нападение над Кьолнската катедрала в новогодишната нощ. Други три ареста във връзка с този план бяха извършени в Австрия.

Според американски и западни антитерористични служби тези заговори да били организирани от членове на ниско ниво в йерархията на групировката, затова са били осуетени сравнително бързо. Но има тревожни признаци, че ИД "Хорасан" се учи от грешките си. През януари маскирани нападнаха католическа църква в Истанбул, убивайки един човек, а "Ислямска държава" пое отговорност чрез своята информационна агенция Amaq. Турските служби арестуваха във връзка с нападението 47 души, повечето от които от Централна Азия.

Атаките в Иран и Москва демонстрират по-голяма усъвършенстваност, което предполага по-високо ниво на планиране и способност за проникване в местни екстремистки мрежи, казват представители на антитерористичните служби, цитирани от "Ню Йорк Таймс".

 

Франция одобри плана за сигурност на олимпиадата

Франция утвърди плана за сигурност на най-високо ниво по време на олимпийските игри в Париж 2024. В тази връзка вътрешният министър Жералд Дармиен обяви, че полицията, жандармерията и френските служби "ще бъдат готови", за да гарантират сигурността, като добави, че опити за атентати "редовно са осуетявани".

"Франция е възможно най-застрашена, защото изповядва универсалните ценности и това е много вероятно по време на изключителни събития, като олимпийските игри - подчерта Дарманен. - Френската полиция, жандармерия, префектите и службите ще бъдат готови за игрите".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?