Медия без
политическа реклама

И полският президент атакува кабинета на Нова година

Дуда е недоволен, че партията, която го издигна, загуби властта

01 Яну. 2024
Президентство на Полша
Анджей Дуда

Президентът на Полша Анджей Дуда предупреди новото правителство на страната да не нарушава конституцията и върховенството на закона в своето новогодишно обръщение към нацията, предаде германската агенция ДПА, цитирана от БТА. Агенцията отбеляза, че държавният глава е разкритикувал най-вече радикалната реформа, осъществена от кабинета на премиера Доналд Туск в държавните медии.

Оглавяваното от бившия председател на Европейския съвет Туск проевропейско правителство на Полша, което е на власт от средата на декември, обвини държавната полска телевизия (ТВП), общественото радио и новинарската агенция ПАП в пропаганда през последните години в полза на управляващата тогава консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС).

Съответно министърът на културата Бартоломей Шенкевич замени преди Коледа ръководните екипи на обществените медии. След като президентът Дуда, който бе издигнат от ПиС, наложи вето върху проектозакон на правителството за бюджета, Шенкевич постави държавните медии в състояние на ликвидация, за да се улесни тяхното преструктуриране.

"В една демокрация конституцията, върховенството на закона и доброто политическо поведение би трябвало да са на почит. За жалост в последните дни коалиционното правителство в опита си да поеме контрола върху тези медии, наруши изброените правила. За първи път от 1989 г.в Полша има опит да се превземат държавните медии със сила, сигналът от някои канали изчезна и програми спряха да бъдат излъчвани", заяви Дуда.

Ключови думи:

Анджей Дуда