Медия без
политическа реклама

Хусите поискаха мир в Газа срещу освобождаване на кораба с българите

21 Ноем. 2023
Отвлеченият кораб.
Отвлеченият кораб.

Омиротворяване в Газа срещу освобождаване на кораба - такова условие дойде от хусите в Йемен, пленили кораба "Galaxy Leader" в неделя. На плавателния съд, собственост на израелски бизнесмен и опериран от Япония, има двама българи. Те са ръководители на екипажа - капитан и старши помощник капитан.

"Ако Америка и Израел спрат да убиват палестинците в Газа и донесат вода, лекарства и храна, тогава ще могат да говорят за израелския кораб", заяви Мохамед Али ал Хуси в публикация в своя профил в "Екс", съобщи БТА, позовавайки се на близката до хусите агенция ЙТА. Цитираният човек е член на Върховния политически съвет на Йемен.  Той добави: "Това, което направиха йеменските военноморски сили, е в съответствие с принципа на реципрочност". ЙТА припомня, че корабът беше пленен и отведен до йеменския бряг.

На плавателния съд освен българи, има и мексиканци, украинци и филипинци. За израелци не се съобщава. От фирмата собственик заявиха в понеделник, че корабът е в пристанище Худейда, но няма връзка с екипажа.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Galaxy Leader, Йемен

Още по темата