Медия без
политическа реклама

Хърватия предава на Украйна конфискувана яхта на близък до Путин

Морският съд е собственост на бившия украински депутат Виктор Медведчук

26 Яну. 2024
Яхтата "Роял романс", снимана в Монако през 2016 г.
Уикипедия
Яхтата "Роял романс", снимана в Монако през 2016 г.

След като Районният съд в хърватския град Сплит постанови яхтата "Роял Роуманс" (Royal Romance) да бъде предадена на Украйна, украинската Национална агенция за издирване, проследяване и управление на свързани с корупция активи (ARMA) се подготвя за нова оценка на плавателния съд, съобщава агенция Укринформ, позовавайки се на председателя на ARMA Олена Дума.

Смята се, че яхтата е собственост на Виктор Медведчук, бивш украински депутат, известен с близките си връзки с руския президент Владимир Путин.

"Държавният секретар в Министерството на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия и ръководител на междуведомствената работна група за подкрепа на Украйна Франо Матушич е бил информиран за решението на Районния съд в Сплит за трансфер на плавателния съд "Royal Romance" към Украйна на базата на запитване за правна помощ", посочи Дума.

Белгия ще предостави тази година на Украйна 611 милиона евро, получени от лихвите върху запорираното в страната руско имущество, съобщи белгийското министерство на отбраната, цитирано от БТА.

Според нея Украйна е получила уверения, че яхтата ще бъде предадена на страната възможно най-скоро. ARMA е получила одобрение за повторна оценка на имуществото, преди да пристъпи към продажбата му.

Олена Дума също така посочи, че яхтата е преместена за техническа инспекция днес.

"Що се отнася до медийните съобщения за заминаване на конфискуваната яхта на Медведчук "Royal Romance", не трябва да се създава паника. ARMA държи този въпрос под специален контрол и има надеждни данни, че яхтата е преместена временно на 25 януари 2024 г., за да се тества техническият й капацитет, плавателните способности и работата на двигателя", посочи тя.

Според официалния представител тези мерки са били разпоредени от съда в Сплит и се извършват под наблюдението на пристанищен капитан и полицейски сили.

Хърватските правоналагащи органи иззеха 92-метровата луксозна яхта "Royal Romance", за която се смята, че е собственост на Виктор Медведчук, през март 2022 г. Депутатът е обект на санкции на ЕС като лице, свързано с Кремъл.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата