Медия без
политическа реклама

Гърция и Турция обявиха, че им се налага да се помирят

След седемгодишна пауза Ердоган посети Атина

07 Дек. 2023
За това ръкостискане двете страни чакаха седем години
ЕПА/БГНЕС
За това ръкостискане двете страни чакаха седем години

Президентът на Турция Реджеп Ердоган, който е на посещение в Гърция, и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подписаха днес съвместна декларация, която потвърди нуждата от приятелски отношения между двете страни, съобщи електронното си издание в. „Катимерини“, цитирано от БТА.

"Няма проблем, който да не може да бъде решен между нас", заяви Ердоган и добави, че иска да превърне "Егейско море в море на мира и сътрудничеството".

Мицотакис отбеляза, че в периода след предишния Висш съвет за сътрудничество между двете страни преди 7 години връзките между Гърция и Турция са преминали през безпрецедентни предизвикателства, а на моменти колебанията в тях са ги застрашавали опасно. Трябва да живеем в мир, да търсим решения на споровете си, каза Мицотакис и съобщи, че взаимните усилия са довели до редица нови и актуализирани споразумения.

По отношение на проблема с нелегалната миграция, той отбеляза, че напоследък се наблюдава значителен спад в миграционните потоци.

Мицотакис каза още, че различията между двете страни по кипърския въпрос остават и че за Гърция няма друго решение извън решенията на Съвета за сигурност на ООН. Той заяви, че диалогът трябва да бъде продължен от мястото, на което беше прекъснат през 2017 г.

Гръцкият премиер каза, че следващият етап на политическия диалог, когато условията за това узреят, може да бъде сближаване на позициите за разграничаване на континенталния шелф и изключителните икономически зони в Егейско море и в Източното Средиземноморие, което според Гърция е единственият въпрос, който може да бъде поставен и на международен арбитраж.

Мицотакис обяви още, че има намерение да посети Анкара през пролетта.

Успоредно със срещата Мицотакис-Ердоган течаха и срещите между отделните ресорни министри, които участват в делегациите за Висшия съвет за сътрудничество. Според АНА-МПА в добра атмосфера е преминал разговорът между министрите на външните работи Йоргос Герапетритис и Хакан Фидан. Присъствието на Фидан не се очакваше предварително, защото на негово място първоначално бе обявено, че ще пътува турският зам.-министър на външните работи Бурак Акчапар.

Гръцкият министър на отбраната Никос Дендиас съобщи в „Екс“, че е разговарял с турския си колега Яшар Гюлер.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Гърция, Турция

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?