Медия без
политическа реклама

Гешев се похвали със снимка с Лаура Кьовеши

За една година европейската прокуратура е запорирала 259 млн. евро

01 Юни 2022Обновена
Лаура Кьовеши
Туитър Иван Гешев
Лаура Кьовеши

Главният прокурор Иван Гешев се похвали в Туитър със снимка с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, направена в Люксембург. "Година на успешно сътрудничество в рамките на европейското семейство и споделени приоритети. Поздравявам г-жа Кьовеши за решителността за защита интересите на европейските данъкоплатци", написа той в социалната мрежа. На снимката са и зам.главният прокурор Десислава Пиронева, както и новото попълнение в дирекция "Публична комуникация" на ВКП Бетина Жотева.

 

 

Главният прокурор Иван Гешев ще бъде в сряда в Люксембург за отбелязването на една година от старта на европейската прокуратура (ЕППО). Това потвърдиха пред "Сега" от офиса на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Европейската прокуратура е завела дела за измами с бюджета на ЕС, по които са наложени запори на имущество за 259 милиона евро, съобщи в същото време ведомството на Лаура Кьовеши по повод навършването на една година от началото на работата на новата европейска институция.

Прокуратурата на ЕС е получила 4006 сигнала за възможни нередности и е предприела 929 проверки. Повдигнати са 28 обвинения, по четири от тях са произнесени присъди, показват данните. Отбелязва се, че запорираното имущество е на стойност четири пъти по-голяма от годишния бюджет на Европейската прокуратура, предаде БТА.

Уточнява се, че най-големият дял на подадените сигнали е от държавни институции (1921), следват съобщенията от частните организации (1841) и от институциите на ЕС (231). Често разследваните случаи засягат повече от една държава.

Количеството на постъпващите данни е нееднакво и често е недостатъчно, се посочва в съобщението. Европейската прокуратура отчита, че това ограничава възможностите за засичане и разследване на престъпленията, а така държавите не могат да възстановят средствата, с които е злоупотребено.

По данни на прокуратурата на ЕС само от измами с ДДС годишните загуби за бюджета са между 30 и 60 милиарда евро. Особено в днешната икономическа обстановка е изненадващо, че все още трябва да се обяснява нуждата от решителна борба с организираната престъпност, добавя Европейската прокуратура.

Правилата за работата на прокуратурата на ЕС предвиждат новата европейска институция да се занимава със случаи, при които има съмнения за злоупотреби със средства от бюджета на ЕС - измами, корупция, пране на пари на стойност над 10 хиляди евро и трансгранични измами с ДДС на стойност над 10 милиона евро.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата