Quantcast
Бившата шефка на СЕМ Бетина Жотева вече работи за Гешев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Бившата шефка на СЕМ Бетина Жотева вече работи за Гешев

Тя е назначена "до провеждането на конкурс" в дирекция "Публична комуникация"
8 408
 Булфото
Бетина Жотева

Доскорошната шефка Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева от понеделник работи в администрацията на главния прокурор Иван Гешев. Жотева е назначена "до конкурс" в дирекция "Публична комуникация", пише "Свободна Европа". Както прокуратурата, така и самата Жотева са потвърдили новината пред изданието. 

Жотева беше член на СЕМ от 2016 до 2022 г., назначена от президента Росен Плевнелиев. На 9 май президентът Румен Радев назначи на нейното място Габриела Наплатанова-Русева - дългогодишната военна репортерка от bTV и съпруга на началника на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден ген. Николай Русев. 

Точно седмица по-късно е бил първият работен ден на Жотева в прокуратурата. Пред "Свободна Европа" шефът на пресцентъра на държавното обвинение Веселин Иванов обяснява, че Жотева е била назначена в дирекцията "до провеждането на конкурс". "Радвам се, че професионалист с дългогодишен опит в институционалните комуникации и връзките с обществеността прие поканата ми да се присъедини към дирекцията. Убеден съм, че експертизата на г-жа Жотева ще допринесе за задълбочаване взаимодействието на прокуратурата с европейските и международни институции", твърди Иванов. Той обаче не уточни каква е точната длъжност, заета от Жотева. Самата тя също не успя да я уточни в телефонен разговор с обяснението, че не си я спомня. "Ами, това вече са много такива въпроси... За какво, кому е нужна тази информация", казва Жотева пред "Свободна Европа" и допълва, че не си спомня длъжността си.

Конкурсите за назначения в администрацията на прокуратурата се обявяват публично в секция "Кариери" на сайта й. През последните месеци единствената обява за работа, свързана с пресцентъра на Гешев, е публикувана на 1 март. Тя е за "главен специалист" в отдел "Институционални и международни отношения" на дирекция "Публична комуникация" към администрацията на главния прокурор.

Това всъщност е нов отдел в пресцентъра на държавното обвинение, разкрит съвсем наскоро.

Бетина Жотева има дългогодишен опит като журналист и експерт по връзки с обществеността в български и международни институции, но никога досега не е работила в сферата на правосъдието. Също като Гешев обаче тя споделя вижданията, че има "небезизвестните НПО-та, които са гръбнакът на либералната демокрация. Някои НПО-та са твърде радикални и насищат безкрайно много и излишно напрежение в медийната картина в България". Това са нейни думи от интервю за Нова тв от 17 април.

Кариера

Жотева влиза в журналистиката през 1990 г. като водеща на новини и редакторка в БНТ. Била е кореспондент на телевизията в Белград, Персийския залив и Европа. От 2000 до 2005 г. е кореспондент на в. "Труд", а от 2005 до 2007 г. работи към НАТО като консултант и анализатор. Между 2007 и 2010 г. Жотева е първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в българското представителство в Брюксел, а след това се ориентира към държавния сектор в София. Между 2010 и 2013 г. ръководи пресцентъра на финансовото министерство, след това последователно и за кратко отговаря за връзките с обществеността в Министерството на икономиката и в кабинета на Екатерина Захариева, докато заема поста на вицепремиер в служебния кабинет на Георги Близнашки. През следващите две години в говорител на Министерството на външните работи, докато министър е Даниел Митов. През 2016 г. беше назначена в СЕМ.

 

Още

Кюлче ли бе - да го опишеш, пачка ли бе - да я преброиш
Разривът Радев-Петков спаси креслото на Кошлуков в БНТ
Кошлуков остава начело на БНТ след провал на конкурса на СЕМ

29.06.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

8588