Медия без
политическа реклама

Габриел и Блинкън договориха общ отговор на хибридните атаки

Двамата са говорили и как САЩ виждат България като регионален лидер

26 Септ. 2023Обновена
МВнР
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън

Борбата с корупцията, противодействието на чуждестранното манипулиране на информация, енергетиката и как САЩ виждат България като регионален лидер са били основните теми от разговор на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Двустранната среща се състоя във Вашингтон в рамките на втората сесия на стратегическия диалог между България и САЩ, съобщи българското Министерството на външните работи.

Мария Габриел: САЩ виждат България като регионален лидер

„Успешното провеждане на втората сесия на стратегическия диалог между България и САЩ и общите ни приоритети основани на демократичните ценности и спазването на международния правов ред са окуражаващи. Подписването на Меморандума за разбирателство между България и САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация е от ключово значение в среда на засилващи се хибридни атаки и дезинформация“, подчерта Габриел след срещата.

Тя води в САЩ българската делегация за Стратегическия диалог, в който участваха още министрите на правосъдието Атанас Славов, на енергетиката - Румен Радев, на иновациите и растежа Милена Стойчева, зам.министърите на отбраната Атанас Запрянов и на МВР - Ивелина Дундакова.

Действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитане на човешките права са "недостатъчни". Това е записано в новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права в частта, посветена на България.

Фокусът на разговорите е бил върху напредъка на България в борбата с корупцията и върховенството на закона, както и съвместни енергийни проекти.  „САЩ и Блинкен виждат ролята на България като регионален лидер”, заяви Мария Габриел и добави: „Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата - това са посланията от срещата  ми с  държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен".

 „Специално внимание се обърна на инициативата ми, която се проведе само преди няколко дни в Ню Йорк. Тогава инициирах обща декларация с външните министри на Хърватска, Румъния и Гърция – в рамките на инициативата „Три морета“ – да координираме своите действия, да имаме общи инфраструктурни проекти и проекти, които са важни в критични области каквито са енергетиката и иновациите", каза още Габриел. 

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков е бил разпитван 7 пъти в Дубай от официални представители на САЩ, включително и за бившите премиер Бойко Борисов и финансов министър Владислав Горанов. Това стана ясно от интервю за bTV на един от неговите адвокати Стоян Баумайер.

„В конструктивен и добронамерен дух, в рамките на стратегическия диалог, набелязахме общи подходи към глобални и регионални проблеми. Имаме и конкретни намерения за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, иновациите и енергетиката. Ще работим заедно и за защита на демокрацията и укрепване на върховенството на закона. Двустранните отношения ще целят ползи за гражданите и на двете страни“, обобщи Мария Габриел.

Държавният департамент: Работим с България за осезаеми резултати

 

Съединените щати и България проведоха втора сесия на Стратегическия диалог на високо равнище, в който обсъдиха двустранни, регионални и глобални въпроси от голяма важност и за двете страни. Диалогът съвпадна със 120-ата годишнина от началото на дипломатическите отношения между САЩ и България и отбелязахме този важен момент заедно като приятели, съюзници и партньори, се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ, публикувано в неговия уебсайт. 

В него се посочва, че САЩ и България се концентрират върху изпълняване на следните приоритети:

Общ подход спрямо глобални и регионални въпроси

Оставаме твърдо единни в подкрепата си за Украйна. Непровокираната и неоправданата война на Русия срещу Украйна нарушава явно международното право, заплашва основания на правила международния ред и подкопава стабилността в Европа, както и сигурността в района на Черно море. Имаме обща цел за сигурен, проспериращ и взаимосвързващ Черноморски район, свободен от заплахи за териториалната цялост, икономическо принуждаване и зловредно влияние.

Задълбочаване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната

Предвид стратегическото положение на България в региона и в НАТО развиваме партньорството си в областта на отбраната, за да подобрим сигурността на Балканите и в Черноморския регион, включително чрез съвместното ни участие в многонационалната бойна група на НАТО, чийто домакин е България. Нашето стабилно сътрудничество повишава оперативната съвместимост на НАТО, развива усилията на България за модернизация на отбраната и доразвива отбранителния промишлен сектор на страната.

Увеличаване на икономическото и енергийното сътрудничество

Виждаме значителния напредък на България в диверсификацията на енергийния сектор и все по-малката зависимост от руски енергийни източници. Работим заедно, за да създадем по-устойчив енергиен пазар, да развием сътрудничество в сферата на ядрената енергия за граждански цели и да ускорим преминаването към нисковъглеродни и възобновяеми енергийни източници. Планираме да си сътрудничим за разширяване на двустранните търговски и инвестиционни връзки чрез насърчаване на иновациите, приемане на ефективно управление на новите технологии и насърчаване на благоприятна бизнес среда и ще обмислим как да разширим партньорството си в областта на новите технологии и космическата политика. Възнамеряваме да дадем приоритет на проверката на преките чуждестранни инвестиции, за да гарантираме националната сигурност.

Защита на демокрацията и подсилване на върховенството на закона

Предвид важността на задълбочаването и разширяването на сътрудничеството ни в борбата с чуждата дезинформация и пропагандата подписахме Меморандум за разбирателство за противодействие на манипулирането на чуждестранна информация. Работим, за да достигнем осезаеми и практически резултати, които ще ни помогнат да браним демокрацията, като се борим с нарастващата заплаха от чуждестранно зловредно влияние и финансирана от държавата дезинформация. Подчертахме също така, че продължаваме да полагаме усилия за укрепване на върховенството на закона и за гарантиране на независимостта на съдебната власт и възнамеряваме да продължим съвместните си усилия за изкореняване на проблема с трафика на хора.

Укрепване на двустранните отношения

Виждаме трайните връзки между хората в двете страни и ще продължим да ги развиваме чрез академичен, културен и професионален обмен. Двете страни приветстваха напредъка на България към включване в Програмата за безвизово пътуване, а Съединените щати потвърдиха подкрепата си за продължаващите усилия на България да изпълни правните изисквания за включване в програмата.

Стратегическият диалог беше свикан от съветника на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей и заместник министър-председателя и министър на външните работи на България Мария Габриел и включваше високопоставени представители на двете правителства.

Още по темата