Медия без
политическа реклама

Г-7 ще погребе "по-бързо" изкопаемите горива

По отношение на пластмасата има по-конкретен срок - 2040 г.

16 Апр. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Протести срещу изкопаемите горива под лозунга "Сътворението вика" се проведоха по великденските празници във Великобритания.

Страните от Г-7 се ангажираха да ускорят постепенното отказване от изкопаеми горива и призоваха всички останали да направят същото, но без да поставят нови крайни срокове за спиране на замърсяващите енергийни източници като въглищата, предаде "Франс прес".

В свое съвместно изявление след двудневни преговори в Токио министрите на климата и околната среда от седемте най-развити държави очертаха усилията за задържане на глобалното затопляне под ключовата граница от 1,5 градуса по Целзий. Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония обещаха "да ускорят" постепенното премахване на неизползваните изкопаеми горива, за да се постигне нулева нетна консумация в енергийните системи най-късно до 2050 г.

Групата обаче не предложи нови срокове, освен миналогодишния ангажимент да прекратят "до голяма степен" използването на изкопаеми горива в електроенергийните си сектори до 2035 г.

Френската министърка на енергийния преход Аньес Пание-Рунашер заяви, че формулировката за "поетапно спиране на изкопаемите горива" все пак е "силна стъпка напред" преди срещите на върха на Г-20 и COP28 по-късно тази година.

"Най-важният напредък, който постигнахме, очевидно е фактът, че се съгласихме да се откажем от изкопаемите горива, които не са свързани с въглеродни емисии", каза тя пред "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

Великобритания и Франция бяха предложили нова цел за прекратяване на използването на въглищна енергия - при която не се предприемат мерки за компенсиране на емисиите - в електроенергийните системи на Г-7 в рамките на това десетилетие. Но тъй като световните енергийни доставки все още са свити заради войната в Украйна, тази цел срещна отпор от други членове, включително от председателя на блока Япония и САЩ.

"Очевидно би ми се искало да успеем да поемем ангажимент за поетапно спиране на използването на въглища до 2030 г. - добави Пание-Рунашер. - Това не беше възможно и е въпрос, по който все още можем да постигнем напредък в предстоящите дискусии, особено на COP28."

ЯДРЕНА ЕНЕРГИЯ

Великобритания, Франция, САЩ, Канада и Япония са създали съюз за разработване на общи вериги на доставка на ядрено гориво, съобщи ДПА.

Изявлението беше направено на срещата на Г-7 в японския град Сапоро. Целта му е да изтласка Русия от световния пазар на ядрена енергия, съобщи британският отдел по енергийна сигурност и постигане на въглеродна неутралност.

"Великобритания е в самия център на глобалните усилия за подкрепа на Украйна, разгромяване на руския президент Владимир Путин и гарантиране, че нито той, нито някой друг като него ще може някога да мисли отново, че може да изнудва света с енергията си", заяви британският министър на енергийната сигурност Грант Шапс. "Това е следващата жизненоважна стъпка, обединяване с други страни, за да покажем на Путин, че Русия вече не е добре дошла, както и за укрепване на глобалната ни енергийна сигурност чрез използване на надеждни международни доставки на ядрено гориво от сигурни и безопасни източници", добави той.

ПЛАСТМАСА

Същевременно от Г-7 обещаха да сложат край на новите пластмасови замърсявания в своите страни до 2040 г. "Ангажирани сме да сложим край на пластмасовото замърсяване с амбицията да намалим до нула допълнителното пластмасово замърсяване до 2040 г.", написаха министрите в друго свое изявление.

Германия, Франция, Канада и Великобритания вече са част от многонационална коалиция, която даде същото обещание миналата година. Това е първият път, когато останалите членове на групата - Япония, Съединените щати и Италия, поставят като срок 2040 г.

Поетапното премахване трябва да бъде постигнато чрез "насърчаване на устойчиво потребление и производство на пластмаси, увеличаване на тяхната циркулярност в икономиката и екологично управление на отпадъците", се казва в изявлението. Пластмасовите отпадъци са се удвоили в световен мащаб за 20 години и само 9% се рециклират успешно, според групата на развитите страни на ОИСР. От ООН изчисляват, че обемът на пластмасата, навлизаща в океаните, ще се утрои до 2040 г.

Още по темата